fbpx

Novinar Al Jazeere otkrio: ured RS-a u Washingtonu ne postoji

Bijela kuca bll

Novinar Al Jazeere Ivica Puljić javio se uživo iz Washingtona pojašnjavajući sankcije koje su Sjedinjene Američke Države uvele Miloradu Dodiku. Tom prilikom je rekao i da ne postoji nikakav ured RS-a u ovom gradu, kako to tvrde iz SNSD-a.

Govoreći o tome šta će ove sankcije značiti za Dodika, Puljić je kazao kako je evidentno da će Dodik i dalje moći i nastaviti lobirati za RS i svoju stranku.

"Naravno ne izravno, on nikada ne lobira tako, nego preko nekih svojih ljudi, najviše preko Željke Cvijanović, koja organizuje da lobističke kompanije to rade umjesto njih. Kao i Obrad Kesić, koji u SAD-u lobira za RS", kaže Puljić.

Pomenuvši Obrada Kesića, dotaknuo se i navodnog ureda RS-a u Washingtonu, za koji je kazao da uopšte ne postoji.

"Obrad Kesić je kao predstavnik RS-a u Americi i kao ima ured tamo gdje se nalazi i Bijela kuća. Ja sam bio na tom otvaranju i to je unajmljeni ured, nikoga tu nema. Ukoliko im treba, oni taj ured mogu unajmiti za 570 dolara na dva sata. Ja sam i danas provjerio, njih jednostavno nema na toj adresi za koju tvrde da je na njoj smješten ured RS-a. Nije istina da imaju svoj ured u Washingtonu. Kada pogledate i broj telefona koji koriste, to je 1234567890, dakle potpuna izmišljotina", slikovito je objasnio novinar.

Govoreći o sankcijama Dodiku, rekao je da su ovaj put one "produžene i proširene".

"On je 2017. pod Obaminom administracijom dobio sankcije za ometanje provođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, sada je zbog korupcije. To je što se tiče ministarstva finansija, a druga vrsta sankcija su one koje su nametnuli ljudi iz State Departmenta, sankcije za Tegeltiju i Kukića", rekao je on.

Klix.ba