fbpx

Novi Poslovnik ograničava slobodu govora u Skupštini

Narodna skupstina RS

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je  novi Poslovnik o radu Parlamenta. U opoziciji tvrde da se novim poslovnikom ograničava sloboda govora u parlamentu dok vlast uvjerava da je riječ samo o unapređenju rada skupštine.

Predlagač novog poslovnika bio je zakonodavni odbor ali je promjenu poslovnika na jednoj od posebnih sjednica inicirao Milorad Dodik.

Novim poslovnikom smanjeno je vrijeme za diskusiju u ime kluba. Vrijeme za diskusiju poslanicima po tački dnevnog reda ostalo je isto ali je smanjen broj replika i smanjeno vrijeme za replike, krivi navod i povredu poslovnika. Neograničeno vrijeme koje su za govore u skupštini imali predsjednik republike, predsjendik Vlade i član Predsjedništva kao gosti je ostalo.
Na glasanju nije postignut konsenzus a nije prihvaćen ni jedan važniji prijedlog opozicije.

Dušica Šolaja iz Zakonodavnog odbora kaže da su konsultacije o novom poslovniku počele krajem prošle godine a kao dobru novinu navodi omogućavanje online sjednica.

Opozicija je tražila da se ukine neograničeno vrijeme za govore pojedinih gostiju, da se vrati kvorum potreban na raspravama a što je novim poslovnikom izbačeno. Tražili su i da bude osnovan Odbor za praćenje rada javnih medija čiji je osnivač Republika Srpska a tražili su i da bude izbačena mogućnost data novim poslovnikom da skupština neke odluke može donositi bez rasprave. Ništa nije prihvaćeno.

Zanimljivo je da je, iako je predlagač Zakonodavni odbor Narodne skupštine, stvarni incijator promjena Poslovnika Milorad Dodik koji je promjene poslovnika nagovjestio i zatražio od poslanika svoje stranke na jednoj od posebnih sjednica.

 BN