fbpx

Njemačka ruši rekorde u izvozu oružja, ključni klijent Ukrajina

Njemačka ruši rekorde u izvozu oružja, ključni klijent Ukrajina

Foto: Reuters

Njemačka je na najboljem putu da zaključi godinu s rekordnim izvozom oružja, uglavnom zahvaljujući isporukama Ukrajini, pokazuju podaci Ministarstva ekonomije.

U prvih devet ovogodišnjih mjeseci vlada je već odobrila izvoz u vrijednosti od 8,76 milijardi eura, više nego u cijeloj prošloj godini, kada je dosegao 8,36 milijardi eura, javlja dpa.

U periodu nakon Drugog svjetskog rata veći iznos zabilježen je samo 2021. godine, kada je iznosio 9,35 milijardi eura.

Prema podacima ministarstva, više od trećine odobrenog izvoza u prva tri ovogodišnja kvartala otpada na Ukrajinu – ukupno 3,3 milijarde eura. To znači da se više nego učetverostručio u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Mađarska iza Ukrajine
Odobren je i izvoz u vrijednosti od 4,33 milijarde eura u zemlje Evropske unije i NATO-a, te u ostale zemlje, uključujući Japan, Švicarsku, Australiju i Novi Zeland. Najveći dio toga iznosa, približno 1,03 milijarde eura, otpada na Mađarsku.

Kada se isključi Ukrajina, odobreni izvoz u „treće“ zemlje premašio je već na kraju septembra prošlogodišnju vrijednost, dosegnuvši 1,16 milijardi eura. U 2022. iznosio je 992 miliona eura.

Glavno odredište njemačkog oružja u toj grupi zemalja bila je Južna Koreja, s vrijednošću odobrenih isporuka od 251 milion eura.

Agencije