fbpx

Njemačka pozvala WHO da ubrza reviziju svog upravljanja pandemijom

korona rukavice ab

Njemački ministar zdravstva pozvao je Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) da ubrza svoju reviziju upravljanja pandemijom korona virusa, što je znak da Evropa zauzima stroži stav prema tom tijelu Ujedinjenih naroda, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters. 

Njemačka trenutno predsjedava Evropskom unijom, a dosad je imala zaštitnički stav prema WHO-u koji je pod žestokim kritikama Washingtona koji najavljuje izlazak iz organizacije zbog popuštanja Kini.

Američki državni sekretar Mike Pompeo optužio je u maju čelnika WHO-a Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusua za "nedostatak nezavisnosti", jer je odlučio ne pozvati Tajvan na godišnju skupštinu, što je prema Pompeu rezultat pritiska Kine.  

Američki predsjednik Donald Trump  ranije je rekao kako SAD uplaćuje blizu 450 miliona dolara godišnje WHO-u, dok Kina uplaćuje samo 40 miliona.

"Jedna od ideja je bila spustiti naših 450 na 40, no neki ljudi smatraju da je to previše", kazao je Trump. 

"Nemojte politizirati virus. Nema potrebe da se COVID-19 koristi za skupljanje političkih bodova", odgovorio je Tedros, odgovarajući na pitanje o optužbama koje je Trump iznio na račun WHO-a.

"Imate puno drugih načina da se dokažete", dodao je i pozvao na "izbjegavanje igre s vatrom".

"Molim vas, politiziranje COVID-a 19 stavite u karantin", rekao je Tedros.

Sada se čini da i Berlin izaziva sumnju.

„Kad je riječ o ponovnom ocjenjivanju rada WHO-a tokom krize, u utorak sam u Parizu imao priliku razgovarati s direktorom Tedrosom Adhanom Ghebreyesusom, kao i prije dve sedmice u Ženevi. U oba sam ga razgovora vrlo jasno potaknuo da pokrene nezavisnu komisiju stručnjaka i ubrza početak njihovog rada“, rekao je Jens Spahn. 

Neovisni odbor

WHO je prošle sedmice objavio kako će pokrenuti neovisni odbor koji će procijeniti upravljanje pandemijom i odgovor vlada na korona virus. 

Tedros je kazao kako će odbor u novembru ministrima zdravlja predati prvi izvještaj, a da će konačni biti spreman u maju iduće godine. 

Spahn je naglasio da je izvještaj važan sada, dok pandemija i dalje hara svijetom, jer se „već mogu donositi zaključci“. 

To bi moglo dovesti do brzog djelovanja po pitanju upravljanja i poboljšanja „suradnje između političke i znanstvene razine“ organizacije, dodao je Spahn. 

Evropske države istaknule su da reviziju treba popratiti preustroj organizacije, o čemu se već razgovaralo unutar samog UN-a, kao i u grupi G7.

Izvor: Agencije