fbpx

Nizozemski europarlamentarac kritikovao Varheljija

Verhelji avaz

Nizozemski europarlamentarac Thijs Reuten iz kluba zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata reagirao je na izvještaj šefa Delegacije EU u BiH Johana Satlera (Johann Sattler) od 25. novembra ove godine u kojem informiše sjedište EU da je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi) navodno dogovorio s liderom SDSD-a Miloradom Dodikom održavanje posebne sjednice NSRS-a 10. decembra na kojoj će se usvojiti zaključci o prijenosu niza nadležnosti sa državnog na entitetski nivo s tim da stupanje na snagu tih zaključaka bude za šest mjeseci.

- Veoma zabrinjavajuće vijesti iz Bosne i Hercegovine. Komesar Varhelji ne može sebi dopustiti bilo kakav (novi) nagovještaj ili sugestiju da služi drugim interesima ili agendama osim Evropskoj uniji i bosanskom narodu. Ovo očigledno nije uopće od pomoći.

Apsolutni prioritet za sve predstavnike Evropske komisije i Evropske službe za vanjsko djelovanje trebaju biti pošteni i slobodni izbori. To zahtijeva čvrst stav protiv svih nacionalista i namjernih kreatora razdora, posebno Dodika - napisao je Reuten na Twitteru.

Jučer su iz sjedišta EU u Briselu i iz Delegacije EU u BiH negirali postojanje dogovora Varheljija i Dodika, ali autentičnost samog dokumenta nisu.

Avaz