fbpx

Nijedan vojnik Oružanih snaga BiH nije zaražen, ali ih je nekoliko u samoizolaciji

OruzanesnageBiH

Zamjenik ministra odbrane u Vijeću ministara BiH Mirko Okolić kazao je za Srnu da Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH udovoljavaju sve što mogu lokalnim zajednicama i institucijama koje im se obrate za pomoć u ljudstvu i opremi. Okolić je rekao da su sa jučerašnjim danom stigli zahtjevi iz Banja Luke, Nevesinja, Orašja i Goražda.

- Imamo zahtjeve za korištenje 30 kompleta vojničkih kreveta sa posteljinom i ostalom opremom za Nevesinje, zahtjev za postavljanje šatora za karantin na graničnom prijelazu Orašje, zahtjev kantonalne bolnice Goražde za privremeno korištenje jednog kontejnera za njihove potrebe i pomoć u radu i za ustupanje 100 vojničkih kreveta sa svom pratećom opremom koja podrazumijeva dušeke, jastuke, posteljinom ćebad za grad Banja Luku, precizirao je Okolić.

On je rekao da Ministarstvo odbrane neće gubiti nijedan trenutak da u vrijeme pandemije virusa korona pomogne stanovništvu u BiH i već je počela realizacija tih zahtjeva.

Okolić je naveo da vojnici, koji se nalaze na terenu, imaju odgovarajuću opremu prilagođenu hladnijim danima i svu opremu neophodnu za zaštitu od koronavirusa. On je istakao da niko od pripadnika Oružanih snaga BiH koji su testirani nije pozitivan na koronavirus, ali da ima pripadnika koji se nalaze u samoizolaciji.

- Oružane snage BiH imaju veliki broj pripadnika, pa je normalno da ima i onih koji se nalaze u samoizolaciji poput kadeta koji su došli iz Austrije i svi oni koji su bili van granica BiH, rekao je Okolić i dodao da se oni nalaze u samoizolaciji radi predostrožnosti.

Okolić je potvrdio da se iz samoizolacije na posao vratio i ministar odbrane Sifet Podžić.

Podžić je bio u samoizolaciji po povratku iz radne posjete Bruxellesu.