fbpx

Neum: Spor oko vlasništva nad odmaralištem preduzeća “Feroelektro”

Neum odmaraliste Feroelektro

Odmaralište nekadašnjeg giganta, firme “Feroelektro”, u Neumu, prodano je na licitaciji nakon nekoliko pokušaja. Višemilionska sredstva trebalo bi da budu utrošena za isplatu dugovanja radnicima ove firme. Iz Općine Neum poručuju da prodaja nije legalno izvršena i da će pravdu tražiti na sudu.

Odmaralište “Feroelektra” u Neumu prodano je licitacijom u nadležnom Općinskom sudu u Čapljini za 6,2 miliona KM. S druge strane, iz Općine Neum tvrde kako “Feroelektro” nije vlasnik odmarališta te da će pokrenuti sudski spor.

DRAGAN JURKOVIĆ, načelnik Općine Neum

“Stojim i dalje iza toga da je to odmaralište u vlasništvu Vlade Federacije, državna svojina. Ako se vratimo malo unazad, on jeste bio upisan kao “Feroelektro”, međutim, vrlo jasan je i Zakon o privatizaciji.”

Jurković ističe da su navedene nekretnine od 1996. godine u vlasništvu novoformiranog preduzeća “UTP Odmaralište” d.o.o. Neum koje je kod Višeg suda u Mostaru registrovano kao zasebno preduzeće od dijela procesa rada predratnog matičnog preduzeća “Feroelektro” d.d. Sarajevo. Sa druge strane iz preduzeća “Feroelektro” ističu kako je vlasništvo nad 2/3 objekta, koliko je etažirano i prodano, u potpunosti čisto.

SENAD SMAJIĆ, direktor “Feroelektra” u stečaju

“Riječ je o nekoj firmi “UTP” koja je formirana 96. godine na objektima koji nisu njihovo vlasništvo, kao što sam pročitao, jer imaju tužbe i prigovori koji spominju grupu radnika, a te 96. godine mi smo imali dva radnika u Neumu.”

Unatoč svemu navedenom, Općinski sud u Čapljini je nastavio postupak i donio zaključak kojim je odredio ročište za prodaju predmetnih nepokretnosti. Iz Neuma poručuju da je riječ o svojevrsnom presedanu, da se ovrha radi na državnoj imovini.

DRAGAN JURKOVIĆ, načelnik Općine Neum

“Imamo taj jedan presedan Općinskog suda u Čapljini, koji su odradili kako jesu, i mi smatramo opet mimo zakona. Sa druge strane, etažiranje je takođe odrađeno mimo zakona i regulacijskih planova, odnosno mimo odluke Općinskog vijeća. Ponoviću da neće biti upisa novih vlasnika i rekonstrukcija ikakvih, dok se ne završe sudski sporovi.”

Smajić naglašava kako su zbog najava načelnika o zabrani radova na kupljenoj imovini brojni kupci odustali, ali da se imovina ipak prodala po dobroj cijeni. Prvobitno je procijenjeno da nekretnine koštaju 2,7 miliona, da bi se etažiranjem postigla cifra od 6,3 miliona KM.

SENAD SMAJIĆ, direktor “Feroelektra” u stečaju

“Ako je već nešto moralo da se proda, daj da se proda što bolje. Da dug “Feroelektra” smanjimo, a da radnici dobiju što više.”

Riječ je o 35 stanova od 40 do 50 kvadrata koji su prodani fizičkim i pravnim licima iz Bosne i Hercegovine. Dobivenim novcem trebalo bi da budu namirena potraživanja radnika “Feroelektra” za plate i doprinose po pravosnažnim presudama još od 2007. godine.