fbpx

NEKOLIKO MINISTARA U SRPSKOJ NA “TANKOM LEDU“: Ko je sljedeći na spisku?

1rekonstrukcijas

Priča o rekonstrukciji Vlade Republike Srpske ponovo je aktuelna. Jedan ministar je podnio ostavku, još nekoliko je na tankom ledu.

Dragica Kovač odlazi iz Vlade. O pravim razlozima se nagađa. Nezvanično, odlazi, jer nije bila spremna da stavi svoj potpis ne određene projeket iz oblasti turizma koji su bili sumnjivi, a mjerili su se milionima maraka. 

Zvanično, ostavka je obrazložena ličnim razlozima.

„Ministarka Kovač je razgovarala sa mnom. Ona iz porodičnih razloga nije moga da se adaptira na život u Banjaluci bez porodice. To joj je teško padalo“, kaže premijer Republike Srpske Radovan Višković.

Kako saznaje BN, već neko vrijeme traži se novi ministar koji bi zamijenio Dragicu Kovač, a koji treba da bude iz hrvatskog naroda. Kvalifikacije su manje bitne, bitno je samo da je iz hrvatskog naroda, tvrdi naš izvor. Prema tim tvrdnjama, predsjedniku DEMOSA Nedeljku Čubriloviću  i ne ide baš od ruke da nađe zamjenu, da bude iz hrvatskog naroda i da bude njegov kadar. Ne ide baš ni građanima najbolje odgovor na pitanje da li znaju ko je Dragica Kovač i koje je Ministarstvo vodila?

“Dragica Kovač? Ne, ne znam ko je to“.

“Ona je ministar, ali ne znam čeka, ekologije“?

“Kovač? To mi je poznato, ali ne znam ko je“?

“Zamislite kad građani ne znaju ni ko je ministar, a već završava mandat. A to bi se moglo reći za većinu ministara koji završe mandat od četiri godine, a ne zna se za njih“, kažu anketirani građani.

Prema našim saznanjima, odlazak Dragice Kovač, neće biti jedina izmjena u sastavu kabineta Radovana Viškovića. Premijer je najavio promjene u izvršnoj vlasti, ali ni danas  ne otkriva ko će sljedeći napustiti Trg Republike. U javnosti se spekuliše da su na tankom ledu ministri Petar Đokić, Zlatan Klokić i Dragan Lukač.

“Vlada Velike Britanije je izgubila skupštinsku većinu i u Itaiji. Mislim da se diže prevelika prašina oko toga, predsjednik Vlade ima pravo po po tanju rekonstrukcije, kad osjetim moment odlučivaću o tome“, kaže Višković.

Oni koji prate politička dešvanja kažu da se radi o kozmetičkim promjenama. 

“Ne vjerujem da ima dublje suštine u promjeni ministara, jer ovi ministri nisu radili ni godinu dana, time se šalje jako loša poruka da oni koji su birali ove ministre nisu sposobni da izguraju ni godinu dana, šta su onda ustvari radili“, kaže politikolog Velizar Antić.

Šta su radili - ne znaju ni anketirani građani. Oni imaju svoj spisak ministara koji su kažu zaslužili da odu iz Vlade.

Niko nije opravdao rad

“Za ove građane sva su ministarstva bitna, a dva su ključna. To su Miistarstvo pravde i privrede. Uz svo uvažavanje ljudi personalno, nijedan ne zaslužuje“, izjave su građana sa kojima smo razgovarali.

U političkim kuloarima se spominje da je na tankom ledu nekoliko poznatijih ministarskih imena. Koliko god se zalagao za promjene koje je najavio  sam premijer Višković, pitanje je koliko može bilo šta da uradi bez amina lidera stranke Milorad Dodika. 

(BN TV)