fbpx

Negativan odraz politike na turizam

Mostar Turisti

Odluka o uslovima ulaska u BiH u ponedjeljak, a Izetbegović poziva Čovića da ispuni obećanje.

Neusvajanje privremenog bezviznog režima za građane Saudijske Arabije izazvalo je polemike, a Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, očekuje usvajanje izmjene Odluke o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u našu zemlju.

- Nismo postigli konsenzus, bilo je nekih tehničkih primjedbi, ali i malih uslovljavanja. Sljedeća sjednica će biti 31. maja, na kojoj će se ponovo naći Odluka koja će biti tehnički dorađena da ne bi bilo problema, objasnio je Tegeltija, te dodao da misli da će u ponedjeljak imati odluku.
Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH, uputila je odgovor Josipu Grubeši, ministru pravde BiH, ističući da je predložena privremena suspenzija viznog režima za građane Saudijske Arabije, a ne trajno ukidanje, te da MVP-u BiH nije upućen službeni stav EU.

Nesuglasice unutar Vijeća ministara i naše države odražavaju se negativno na razvoj i boljitak zemlje, poručuje Temim

Bakir Izetbegović, predsjedavajući Doma naroda PSBiH, naglasio je da ne razumije zašto je HDZ onemogućio lakši dolazak turista iz Saudijske Arabije.
- Neke politike mi nisu jasne i mislim da ovo pitanje treba postaviti ministrima iz HDZ-a ili Draganu Čoviću, od kojeg sam tražio da ispuni obećanje koje je dao prije pet godina tokom zvanične posjete Saudijskoj Arabiji, kada je kazao da će pomoći da se vizni režim riješi, rekao je Izetbegović.
Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde, uputio je kritiku Vjekoslavu Bevandi, ministru finansija i trezora BiH, zbog odbijanja ideje za bezvizni režim, uz opravdanje da BiH godišnje prihoduje 880.000 KM na troškovima za izdavanje viza.
- Priča o tom padu prihoda je obična podvala, napisao je Konaković.
A dok se čeka da se naši političari dogovore o uslovima ulaska stranaca, na gubitku su samo turistički radnici.

Senad Halilović, predsjednik Udruženja turističkih privrednika BiH, poručuje da je turizam na koljenima i apeluje da se odluke donesu što prije.

- Odluka o neukidanju viznog režima je loša, jer smo mi očekivali veliki broj tih turista i pripremili teren. Sve nade smo polagali u tu odluku, ističe Halilović i upućuje apel da se “spusti lopta u VMBiH, da se ministri izmire i da se ovaj problem riješi”.
Semir Temim, pomoćnik direktora Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona, ističe da poduzetnici pokušavaju utjecati na VMBiH i Vladu da otpočnu proces što masovnije imunizacije protiv Covid-19 i omogućavanja lakšeg ulaska stranaca.
- Očito da sve te inicijative nailaze na zidove, poručuje Temim.

Oslobođenje