fbpx

Nakon poplava, ugrožene brane 3 hidroelektrane nadomak Mostara

Nakon poplava, ugrožene brane 3 hidroelektrane nadomak Mostara

Foto:  N1

Nakon poplava i odrona u Konjicu i Jablanici, sve što je voda odnijela sručilo se u Neretvu. Društvene mreže su preplavljene fotografijama mutne rijeke, ali problem nije samo u tome. Najopasnije je ono što mutna Neretva nosi.

Anosi najmanje 50.000 kubika zemlje, kamenja, drveća, ostataka srušenih kuća…svega što je katastrofalna poplava, koja se dogodila uzvodno od Mostara, uništila.

Sav taj otpad valja se prema branama 3 hidroelektrane: HE Jablanica, HE Grabovica i HE Salakovac nadomak Mostara.

Nijaz Begić, direktor Hidroelektrana na Neretvi, kaže da je situacija pod kontrolom i da je u toku intenzivno čišćenje rijeke.

– To je ogroman posao i potrajaće najmanje još mjesec dana – rekao je Begić za Aldžaziru.

I dok se uzvodno od Mostara vodi bitka za uklanjanje nanosa, u samom gradu Mostarci s tugom gledaju svoju nekad bistru i zelenu rijeku.

– Neretva, rijeka koja inače teče ponosno kroz srce Hercegovine, danas kao da nosi teret tuge. Njene vode, koje su svjedočile generacijama života, sada odražavaju bol zbog tragičnih događaja i izgubljenih života – objavljeno na na Fejsbuk stranici “Mi Mostarci smo poseban narod.”

– Kao da je i sama rijeka osjetila težinu nesreće, njeni tokovi nose tihu žalost, podsjećajući nas na krhkost prirode i ljudskih sudbina. Neretva, koja je oduvijek bila simbol snage i postojanosti, danas plače zajedno s nama – poručili su Mostarci.

Srpska info