fbpx

Nagli porast broja zaraženih u Republici Srpskoj

Covid pacijent odjeljenje BHT

U Republici Srpskoj infekcija koronavirusom ponovo je eskalirala, potvrđeno je u Domu zdravlja Banjaluka i u bijeljinskoj bolnici. Pregledane su stotine pacijenata, uz čak do 80 odsto potvrđenih Covid-19 slučajeva.

Ljekari traže strožije mjere, jer je evidentan pritisak na zdravstveni sistem, dok već sad strahuju od loše situacije nakon božićnih praznika.

Upravo je slika redova pacijenata pred ambulantama ono od čega se strahovalo za period praznika i situaciju sa Covidom-19 u Republici Srpskoj. Prema svim parametrima, situacija je eskalirala u protekla 24 časa. Došlo je i do pucanja sistema za naručivanje u ARI ambulante u banjalučkom Domu zdravlja. Ljekari traže uvođenje strožijih mjera.

Dr MIRELA KASABAŠIĆ, Dom zdravlja Banjaluka

"U protekla 24 časa u ambulantama za respiratorne infekcije pregledano je preko 500 ljudi, uz covid ambulantu, znači, to su pacijenti sa pogoršanjem, preko 150, što su kod nas neki maksimumi kapaciteta."

Situacija će se gotovo sigurno pogoršati nakon božićnih praznika, svjesni su u bolnicama u Republici Srpskoj, pa očekuju i povećan broj hospitalizovanih. U Bijeljini je takođe zabrinavajući porast broja pozitivnih na Covid-19.

ZLATKO MAKSIMOVIĆ, direktor bolnice "Sveti Vračevi" Bijeljina

"Ono što smo zabrinuti, da je u posljednja 24 sata 80 posto pozitivno na virus korona. To je sigurno posljedica okupljanja prethodnih dana i mi možemo očekivati, razgovarao sam sa našim bolničkim epidemiologom, da će se sigurno u narednim danima povećavati broj hospitalizovanih u bolnici."

Bez obzira na sve, novih i strožijih mjera za sada neće biti.

ALEN ŠERANIĆ, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS

"Svakako, mjere su tu, jasna uredba Vlade je stupila na snagu. Inspekcija će da kontroliše sprovođenje same te uredbe i evo, svakako, kao što je cijeli region, ali i cijeli svijet, trenutno u fazi određenog pogoršanja, mislim prije svega na sjevernu hemisferu, nalazimo se u periodu akutnih respiratornih infekcija. Ja očekujem da ćemo, shodno tome, i poštovanjem samih mjera, uspjeti da iskontrolišemo sve ono što nas očekuje u narednom periodu."

Prema mišljenju epidemiologa, za ovako lošu epidemiološku situaciju i dalje je krivac delta soj, što se, navode, vidi prema toku bolesti i periodu inkubacije.

Dr NINA RODIĆ VUKMIR, epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo RS

"Mislimo da još uvijek dominira delta na osnovu kliničke slike, na osnovu inkubacije koja je kod delte ipak duža, dok se kod omikrona već nakon tri dana razvijaju simptomi. Tako da se kod većine pacijenata koji su prijavljeni nakon sedam dana vidi klinička slika, tok je vrlo specifičan."

Ovakva situacija u Republici Srpskoj sigurno je posljedica prazničnih proslava, kako u ugostiteljskim objektima, tako i okupljanja nekoliko desеtina hiljada građana na Trgu Кrajine tokom novogodišnjih koncerata.

BHRT