fbpx

Nacionalna i univerzitetska biblioteka prestala sa radom

Nacionalna i univerzitetska biblioteka prestala sa radom

Foto: vijesti.ba

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine od danas je prestala s radom.

Tim povodom u kampusu Univerziteta u Sarajevu danas je održana i konferencija za novinare. Simbolično, sve se dešava na dan kada se obilježava godišnjica spaljivanja sarajevske Vijećnice u kojoj se ova ustanova nekada nalazila.

Uposleni kažu da:

"Kao radnici ove značajne institucije, Želimo jasno i glasno da stavimo do znanja da nismo rušitelji državnih institucija, već njihovi čuvari i zagovornici.

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine predstavlja ne samo čuvara nacionalne baštine već i ključni resurs za obrazovanje, istraživanje i kulturnu historiju naše zemlje. Neriješen status Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine ne samo da ugrožava njeno adekvatno finansiranje, već stvara ozbiljne poteškoće u obezbjeđivanju odgovarajućih kadrovskih rješenja.

Nesigurnost u pogledu financijskih sredstava i kadrovske politike direktno utječe na sposobnost institucije da obavlja svoje ključne zadatke i funkcije, te dodatno ugrožava njenu misiju, opstanak i razvoj.

Nasa borba za očuvanje Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine je borba za očuvanje kulturnog identiteta i znanja koje je neophodno za razvoj naše zajednice. Ustrajat ćemo u svojoj borbi koristeći sve dostupne legalne kanale i sredstva dok ne postignemo konačni cilj očuvanje i unapređenje Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine kao samostalne institucije.

Svi oni koji pomognu da se razjasni status Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine i očuva jena funkcija bice upisani u historiju ove zemlje kao pravi čuvari njene kulturne baštine. Nasa institucija nije samo zbirka knjiga i dokumenata; ona je simbol kolektivnog znanja i identiteta, ije zatvaranje bi značilo neizmjernu štetu koja se ne može lahko nadoknaditi.

Održavanje ovakvih institucija kroz projekte i grantove, iako potrebni, odvlači panju i resurse od njihovih svakodnevnih poslova i osnovne misije. Kroz adekvatno finansiranje i podršku mora se osigurati da Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine nastavi da funkcioniše u svojoj punoj snazi, bez nepotrebnih ometanja.

Stoga, pozivamo sve koji su u mogućnosti da pomognu u rješavanju ovog problema da prepoznaju važnost Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine i pruže potrebnu podršku kako bismo zajedno očuvali ovu instituciju za buduće generacije.

Počevši od danas, 26. 08. 2024. godine, zaposlenici Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine obustavljaju pružanje usluga javnosti do daljnjeg. Razlog za ovu odluku je nedostatak konkretne politike od strane vlasti za rješavanje naše situacije, zbog čega vise nemamo uslova za funkcioniranje i rad institucije.

Vlada Kantona Sarajevo je iz svog budžeta izdvojila za NUBBiH putem Ministarstva za kulturu i sport sa 300.000 KM, kao i 100.000 KM putem Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade, sto je za uposlenike značajno za početak.

Ova interventna sredstva omogućit će nam da isplatimo dio dugovanja prema radnicima, ali nažalost ta sredstva nisu dovoljna za dugoročni opstanak naše institucije. Nastavićemo da radimo na pronalaženju dodatnih rješenja kako bismo obezbijedili stabilnost i nastavak naših aktivnosti.

Naši zahtjevi ostaju isti, a to je imenovanje upravljačke strukture i definisan i stabilan pravni i financijski status Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine.

Za sve dodatne informacije, obratite se Vijeću ministara BiH, Vladi FBIH, te nadležnim ministarstvima za kulturu i obrazovanje," naveli su uposlenici u svom saopćenju.

NUBBiH, institucija koja je osnovana 31. oktobra 1945. godine i koja je preživjela ratne strahote, danas se suočava s opasnošću gašenja zbog neadekvatnog finansiranja i nebrige nadležnih organa, što je nedopustivo za instituciju koja je temelj kulturnog i obrazovnog identiteta naše zemlje.

Vijesti.ba