fbpx

Načelnik Kalinovika Radomir Sladoje zaposlio ćerku i zeta u javnu ustanovu i preduzeće koji se finansiraju iz budžeta opštine

Načelnik Kalinovika Radomir Sladoje zaposlio ćerku i zeta u javnu ustanovu i preduzeće koji se finansiraju iz budžeta opštine

Foto: Spin info

Opština Kalinovik broji oko dvije hiljade stanovnika, uglavnom starije dobi. Kao i u većini drugih opština, radna mjesta popunjavaju ljudi bliski onim na vlasti. U ovoj maloj i izrazito nerazvijenoj opštini u posljednje četiri godine zaposleno je oko 40 ljudi. Platu iz opštinskog budžeta dobijaju i ćerka i zet načelnika opštine, on za naš portal ne želi da govori o tome.

Piše: Valentina Galović

Zakon o lokalnoj samoupravi propisuje da u lokalnoj zajednica koja ima od 2 do 3 000 stanovnika optimalan broj zaposlenih treba biti 13, ne računajući one koji se bave zaštitom od požara i funkcionere. U Opštini Kalinovik prema posljednjem popisu ima 2 240 ljudi, no broj zaposlenih u opštinskoj administraciji je iznad prosjeka. S druge strane, na biračkom spisku ima svega 1 700 prijavljenih glasača.

Kako saznajemo u razgovoru sa načelnikom Radomirom Sladojem u opštini trenutno ima 21 zaposleni. No, iz opštinskog budžeta finansiraju se turistička organizacija, sportski savez te vatrogasni savez, koji broji oko 30 zaposlenih.

„ Normalno, finansiramo i pomažemo naše komunalno preduzeće, dom za stara lica, udruženje poljoprivrede… Sve se to pomaže opštinskim budžetom“, rekao je Sladoje za naš portal.

Stranačko zapošljavanje kao javna tajna

U posljednje vrijeme zapošljavanje preko stranke, bez konkursne procedure, je u javnim ustanovama skoro postalo pravilo. O namještanju konkursa, sukobu interesa te političkoj korupciji malo se javno govori.

Tako je i načelnik Sladoje, tvrde naši izvori, na mjestu šefa vatrogasnog društva zaposlio svog zeta, a ćerku, nakon propadanja šumskog gazdinstva u kom je bila zaposlena , zaposlio je u Centar za socijalni rad.

Kao predstavnik vatrogasac još uvijek se zvanično vodi Miroslav Govedarica, no sada je na njegovom mjestu načelnikov zet.

“On je njega doveo na njegovo radno mjesto. Prvo je pred odlazak u penziju na pola godine tome Miru podigao platu za nekih 300 KM i onda je na to mjesto doveo zeta”, tvrdi naš sagovornik.

No vatrogasci se znaju odužiti.

“A vatrogasci sipaju gorivo na benziskoj koja je u vlasništvu načelnika”.

Na pitanje o zapošljavanju ćerke i zeta načelnik Sladoje za naš portal nije mnogo govorio.

„ Živa je i zdrava, tu je ostala da živi, naravno da će da radi“, prokomentarisao je Sladoje.

Načelnika je bez sumnje pogodilo pitanje o zapošljavanju ćerke, jer je u razgovoru ponavljao „ znači vi ste ti“ i „ da nije trebala negdje drugo otići da radi?“ spustivši slušalicu odmah nakon toga.

Tako na pitanja o prekomjerenom zapošljavanju i radnim mjestima nismo stigli dobiti odgovore koje je dužan pojasniti građanima koje predstavlja. Iako ova mala opština nema mesnicu, stomatologa, banku pa ni autobus za Sarajevo načelnik Sladoje je u izjavi za Nezavisne novine rekao da se u Kalinoviku dobro živi.

Naš portal je, takođe, pisao o otvaranju Kalinovačke kuće koja je koštala više od 200 000 KM, po običanju, bez poštovanja rokova za izgradnju.

Radomir Sladoje ponovo se kandiduje na lokalnim izborima 2024. godine. U međuvremenu, u Kalinoviku je prijavljeno novih 70 glasača.

Spin info