fbpx

Mostar: Jedan vodovod za HDZ, a drugi za SDA

Mostar gradska uprava

Grad Mostar uskoro bi trebao dobiti nove direktore javnih preduzeća koji će, sve su prilike, biti imenovani iz stranačkih redova, a ne iz struke.

Već godinama iste osobe upravljaju radom javnih preduzeća u Mostaru a da nisu morale ikome polagati račune. Takav pristup mnoga preduzeća doveo je do propasti, od kojih su neka u stečaju poput Komosa. Ponovo se pominje priča preraspodjele funkcija između kadrova SDA i HDZ-a, te se već špekuliše kome bi šta moglo pripasti. Opozicija ne može puno utjecati na ova imenovanja, čega je i sama svjesna, jer su vijećnici SDA i HDZ-a znatno brojniji.

“Jasno je da je to ponovo raspodjela plijena između HDZ-a i SDA, pola će ih pripasti jednoj stranci, pola drugoj. Tako su i dosad kontrolirali sve”, priča nam Arman Zalihić, SDP-ov vijećnik u Gradskom vijeću Mostar.

Ono o čemu se već govori je da će mjesto direktora Vodovoda, funkciju koju je do sada obnašao Mili Huseinagić (SDA), preuzeti neko od bivših kadrova SBB-a, kao dio Koalicije za Mostar, a pominje se ime Sulejmana Tanovića. S druge strane, HDZ će preuzeti Vodovod u zapadnom dijelu grada. Poznato je i da će Esad Pobrić odstupiti s funkcije direktora Komunalnog preduzeća.
- Bit će vrlo izazovno gledati kako će koalicija HDZ-a i SDA odlučiti. Da li da stave stranačke ljude koji su na listi čekanja ili da se ipak vode principom izvrsnosti i traže prave menadžere, ljude s kvalitetom koji mogu izvući ta preduzeća iz problema. Mi smo uvijek za ovaj drugi način, princip izvrsnosti, jer mislimo da ako je ikad to potrebno Mostaru, onda je to danas. Pred nama je da vidimo kako će se stvari razvijati, poručila je vijećnica Naše stranke u Gradskom vijeću Irma Baralija.
Zbog ovakvih imenovanja, nezadovoljstvo bi često izražavala srpska zajednica u Mostaru, koja među mnogim problemima u gradu najviše ističe zapošljavanje u javnim preduzećima. Sve je, kažu, to zbog kontrole koju su uspostavile dvije vladajuće partije u gradu.

- Ne može se pobjeći od činjenice da je Grad Mostar dominantno podijeljen između dvije političke opcije. Od njih najviše zavisi napredak grada, pa tako i srpske zajednice, koja je malobrojna i zavisi od njihove dobre volje i kod zapošljavanja i rješavanja nekih drugih, bilo egzistencijalnih i infrastrukturnih problema koji muče i nas i cijeli grad, ističe potpredsjednik GO SDS-a Ljubiša Tamindžija.
Dodaje kako sada barem imaju predstavnika u vlasti u kojeg polažu velike nade.
- Imamo vjere u našeg izabranog vijećnika i da će se stanje Srba u gradu konačno promijeniti nabolje. Gradsko vijeće još je na samim počecima, ali pratit ćemo rad i vjerujemo da će se nešto promijeniti, zaključio je Tamindžija. ​

Oslobođenje