fbpx

"Mittal" od milijardu KM prihoda stigao do katanca u bravu?

"Mittal" od milijardu KM prihoda stigao do katanca u bravu?

Foto: Nezavisne

Integralna proizvodnja u kompaniji "ArcelorMittal" iz Zenice, koja je prošle godine imala prihode veće od milijardu KM, prekinuta je.

Ovaj problem će se odraziti i na istoimenu kompaniju u Prijedoru, odnosno 3.000 zaposlenih u Zenici i Prijedoru, te indirektno u željeznicama Republike Srpske i Federacije BiH, kojima je "ArcelorMittal" najznačajniji partner.

Iz kompanije je saopšteno da je došlo do prekida integralne proizvodnje u Zenici, te da je proizvodnja privremeno obustavljena zbog loših uslova koji vladaju na tržištu čelika.

"Nakon pažljivog razmatranja i procjene svih raspoloživih opcija, 11. novembra 2023. godine smo privremeno obustavili rad visoke peći, nakon čega je sukcesivno obustavljena proizvodnja i u ostalim pogonima. Niz faktora na međunarodnom tržištu čelika uticao je na donošenje odluke o prekidu proizvodnje", piše u saopštenju.

Ipak, nisu rekli do kada će trajati obustava rada.

Rašid Fetić, predsjednik Sindikata "ArcelorMittala" u Zenici, rekao je za "Nezavisne novine" da ranije najavljeni štrajk radnika zbog novog kolektivnog ugovora i zahtjeva za povećanje plata od 25 odsto nije izvjestan jer je proizvodnja već obustavljena.

"Posljednje informacije govore da proizvodnja možda neće biti pokrenuta do januara jer nema narudžbe, odnosno slabija je. Situacija nije uopšte dobra, a ovdje se ne radi samo o nama iz Zenice, već i kolegama iz Prijedora, "BH Željeznica", "Željeznica Republike Srpske" i drugih firmi koje rade za "ArcelorMittal". Ovdje se radi o problemu 20.000, 30.000 porodica. Dvije željezare u Njemačkoj su zaustavile rad, u Belgiji u Gentu do Nove godine. Razlog tome je poskupljenje gotove robe za 30 odsto, i sada treba da se kupci prilagode novim cijenama. Dobio sam informaciju da je i Železara u Smederevu za 40 odsto smanjila proizvodnju, tako da je sve neizvjesno. Ima i straha među radnicima, ali najveći je problem što smo mi generalnim štrajkom htjeli zaustaviti proizvodnju, a ona je već zaustavljena. Koliko će ovo radnici izdržati psihički i fizički. Imaće svi priliku da kažu kako se osjećaju na današnjoj sjednici Skupštine sindikata, pa ćemo odlučiti u kojem ćemo smjeru ići", istakao je u petak Fetić.

Dario Antonić, predsjednik Sindikalne organizacije "ArcelorMittala" iz Prijedora, rekao je za "Nezavisne novine" da radnici strahuju, ali da su potpuno složni sa kolegama iz Zenice, te će postupati onako kako se dogovori sindikat u ovom gradu.

"Mi smo potpuno vezani za Zenicu i svu proizvodnju njima šaljemo. Čekamo da vidimo da li je ovaj štrajk uzrok zastoja proizvodnje ili je to njihova strateška odluka o obustavljanju proizvodnje u određenom broju željezara. Za sada imamo privremenu obustavu proizvodnje, tako da smo dio radnika angažovali zbog neophodnih poslova, ali je ipak najveći broj radnika počeo da koristi jedan dio godišnjeg odmora, do konačne odluke, odnosno dogovora sindikata i poslodavca koji očekujemo u srijedu. U Prijedoru je 780 stalno zaposlenih radnika koji strahuju, jer je ogromna neizvjesnost. Na stolu je ipak i totalno obustavljanje integralne proizvodnje i pokretanje lučne peći, što znači da će u Zenici biti 60 odsto viška radnika, a kod nas totalna obustava rada jer mi nemamo nijednog drugog kupca osim zeničke željezare. Prepušteni smo sami sebi, niko se od institucija, kako lokalnih, tako i državnih, ne oglašava, kao da smo u nekoj drugoj državi. Teško je biti trezven u ovoj situaciji i donijeti neku odluku, ipak je egzistencija 800 porodica u pitanju", naglasio je Antonić.

Nezavisne