fbpx

Milanović vratio odlikovanja ratnom zločicu Branimiru Glavašu

ZoranMilanovicHTV

Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske, poništio je odluke kojima se oduzimaju odlikovanja i čin uručeni osuđenom ratnom zločincu Branimiru Glavašu.

Podsjećamo, 2009. godine tadašnji hrvatski predsjednik, Ivo Josipović, odnio je odluku o oduzimanju odlikovanja i činova Glavašu, a Milanović ih je na ovaj način ponovo vratio.

- Hvala Bogu da imamo predsjednika koji poštuje Ustav, zakone RH i i sudske prakse, a ne kao ona 'kokoš' koja je, nakon što je izgubila predsjedničke izbore, pokazala srednji 'prst' cijeloj naciji, rekao je Glavaš, komentarišući posljednju Milanovićevu odluku.
Branimir Glavaš je po zapovjednoj odgovornosti ranije bio osuđen na osam godina zatvora po dvije inkriminacije iz 1991. godine i to zbog ubistva šest većinom srpskih civila i pokušaja ubistva jednog, čija su tijela potom ruku vezanih selotejpom bacana u rijeku Dravu (slučaj "selotejp"), i ubistva jednog srpskog civila i mučenje više njih u garažama Općinskog sekretarijata za narodnu obranu u Osijeku (slučaj "garaža"), kojem je Glavaš bio na čelu. Još je pet osoba bilo osuđeno na zatvorske kazne po direktnoj odgovornosti, piše Klix.

Presudu Glavašu je Ustavni sud ukinuo 2015. godine, i naložio da se krene ispočetka. Suđenje i dalje traje.

Oslobođenje