fbpx

Maloljetnički brakovi su trgovina ljudima

20190705154252 546800

TUZLA - Broj maloljetničkih brakova u romskim zajednicama zadnjih godina se smanjuje, ali i dalje je to veliki problem, rečeno je u petak u Tuzli tokom lokalne akcije "Ljudski život nema cijenu".

Projekat podržava i finansira američka ambasada, do sada je implementirao 17 radionica i jednu uličnu akciju, a oni koji su prošli radionice smatraju da su do sada imali samo osnovne informacije o problemima romske zajednice.

"Znanje mojih vršnjaka nije na nivou na kojem bi trebalo da bude. Svi mi bismo mogli postati žrtve trgovine ljudima za koju nije važna ni etnička, ni religijska pripadnost. Svi su na kraju robovi koji nemaju nijedno pravo jer sva prava koja su zagarantovana budu oduzeta kada nas stave u taj lanac", kazao je Mirnes Biberović, volonter u akciji.

Nevresa Mujić, mlada Romkinja, priča da je prošla nekoliko radionica o međuvršnjačkom nasilju, prosjačenju, ranoj udaji.

"To se ne treba dešavati, to se treba smanjiti. Djeca treba više da se školuju, a posebno djeca Romi", smatra Nevresa.

Problem maloljetničkih brakova u romskim zajednicama nije od jučer. Romska udruženja smatraju da se malo radilo na tome da se to suzbije, kao i prosjačenje romske djece na ulicama.

"Moram naglasiti da maloljetnički brakovi nisu tradicija romske nacionalne manjine. Jednostavno, to je trgovina ljudima. Zbog toga moraju i trebaju svi da se uključe u rješavanje tog problema", rekao je Nedžad Jusić iz UG "Euro Rom" Tuzla. Jusić smatra da romska udruženja treba da daju veći doprinos s jedne strane, a nadležna ministarstva sa druge jer dokle god ima ijedna djevojčica koju drugi prisile na brak - to je trgovina ljudima i mora se iskorijeniti.

 

Nezavisne