fbpx

Majorizacija po receptu HDZ-a BiH

Stolac Oslobodjenje

Stolac i Čapljina nikada nisu izabrali predsjedatelje gradskih vijeća, jer zakon kaže da bi u oba slučaja HDZ trebao izglasati predstavnika Bošnjaka.

U mjestima gdje HDZBiH ima nadmoć nad probosanskim strankama zavladala je politička kriza. Naime, ponašanje HDZ-a na višim nivoima reflektuje se prema manjim sredinama, te ukoliko zahtjevi nisu onakvi kakve ih oni žele, onda blokiraju određene odluke i rad institucija. U Stocu i Čapljini imamo primjere da HDZ u vijećima ne dopušta izbor predsjednika vijeća koji bi trebali biti Bošnjaci. U Stocu ovaj problem traje već dva mandata, a načelnik Stjepan Bošković (HDZBiH) ruke pere tako što kaže da se Bošnjaci i Srbi u ovom slučaju trebaju dogovoriti.

- Povjerenstvo za Statut i propise, koje je na prvoj konstituirajućoj sjednici Općinskog vijeća oformljeno, imalo je dva prijedloga za predsjednika Vijeća u imenu člana ispred Srba i Bošnjaka. Onda su oni napravili situaciju da je na odboru to bilo dva-dva, pa su trebali Hrvati presuditi ko će biti predsjednik Vijeća. Neće sigurno biti evaluiran na način da mi biramo između jednih i drugih i da mi budemo krivci, poručio je Bošković.
Ostali vijećnici koji nisu iz reda Hrvata tvrde kako HDZ blokira stavljanje tačke o izboru predsjednika Vijeća uopće na dnevni red sjednice.

- Mi iz Kluba Bošnjaka prije svake sjednice pošaljemo, protokolišemo dopis, prijedlog dopune dnevnog reda sa imenovanjem predsjedavajućeg Vijeća. Međutim, to nam uvijek bude odbijeno. Ovog puta smo odlučili napustiti sjednicu, jer nema smisla u tome učestvovati, kazao je Esad Omanović, kojeg je Klub Bošnjaka na posljednjoj sjednici predložio kao kandidata za predsjednika Vijeća.

Prema posljednjem popisu stanovništva, Bošnjaci u Stocu čine oko 40 procenata, zbog čega smatraju da imaju pravo na poziciju predsjednika Vijeća.

- Vijeće radi nelegalno i neustavno, jer prema Ustavu Federacije, u sredinama gdje većina ne prelazi 80 posto, što je ovdje slučaj, načelnik i predsjedavajući Vijeća ne mogu biti iz reda istog naroda. Načelniku Boškoviću je to apsolutno jasno i stalno se trudi izbjeći naše zahtjeve. Postoji dopredsjedavajući koji je član HDZ-a i on saziva i rukovodi Vijećem, pojasnio je Omanović.

Tako da, prema ovoj kalkulaciji, apsolutnu nadmoć Bošković je ostvario u Vijeću, jer dopredsjedavajući obavlja ono što bi predsjedavajući trebao. Stranke sa probosanskim predznakom su u više navrata na izborima pokušale pomrsiti račune trenutnom načelniku, ali neuspješno.

- U pretprošlom mandatu išli smo sa jednom listom Inicijativa za Stolac. Ove izbore smo bili kao nezavisni kandidati. Pokušali smo to i matematički da postignemo, da dobijemo više vijećnika, čak i da preuzmemo Vijeće, ali to se nažalost nije dogodilo, jer je i druga strana isto učinila. Podijelila je nekoliko lista, tako da čak imamo i manji broj vijećnika, tvrdi Timur Haračić, nezavisni vijećnik i predsjednik Kluba Bošnjaka u Općinskom vijeću.

Nezavisni vijećnik Adnan Frenjo tvrdi kako se svim što se radi odašilje loša slika Stoca.

Sličan problem ima i Čapljina, gdje HDZ-ov gradonačelnik opstruira izbor predsjednika Vijeća, jer bi funkcija trebala pripasti Bošnjaku.

- Mi u Čapljini imamo takav slučaj da se predsjedatelj ne stavlja ni kao točka dnevnog reda niti možete raspravljati o njoj. Nekad sam, iskren da budem, mislio da je to interni dogovor SDA i HDZ-a, danas ne mislim tako. Ovdje je jako upitna implementacija izbornih rezultata sa lokalnih izbora. Ovo je jako ružna poruka i ne vidim razlog zbog čega još nemamo izabrano rukovodstvo GV-a, kazao je Mirko Vasilj, gradski vijećnik Čapljinske neovisne stranke.

Navodi kako bi se izborom rukovodstva Vijeća olakšao rad opozicije u predlaganju tačaka za dnevni red.

- Osim Bošnjaka i Hrvata, nemamo drugih nacionalnosti u GV-u, zbog čega smatram da bi ispravno bilo da im ta pozicija pripadne, naglasio je.

HDZ već godinama na ovaj način funkcioniše u općinama i gradovima gdje ima većinsku moć, pa se svaki izbor rukovodstva koje bi trebalo pripasti Bošnjacima odgađa unedogled.

Oslobođenje