fbpx

Kuhari iz “Daun sindrom centra“ najbolji u Moskvi

daun centar

Da smetnja u razvoju nije prepreka za uspjeh, pokazali su mladi kuhari iz “Daun sindrom centra” Banjaluka, koji su osvojili prvo mjesto na onlajn Međunarodnom gastronomskom festivalu u Moskvi u kategoriji studenata. Ovi mladi ljudi, već nekoliko godina ruše predrasude.

Vaskršnji specijaliteti i njihova priprema koja je onlajn prikazivana putem internet platforme gastronomskog festivala u Moskvi ne bi bila nikakvo neuobičajeno takmičenje, da nisu učestvovali mladi kuvari iz banjalučkog  Daun sindrom centra. Među nagrađenima kao najbolja je i banjalučanka Ivana Popović.

Pomoć prilikom pripreme za takmičenje u pravljenju tradicionalnih vaskršnjih jela takmičarima su pružile monahinje iz manastira Gomionica. Postignuti rezultat samo je pokazao da down sindrom nije bolest ni prepreka, nego jedno stanje koje je itekako moguće prevazići. Jedan od načina kako to pokazati je i zapošljavanje osoba sa daun sindromom.

Tako je prije nekoliko godina postignut dogovor sa Olimpijskim centrom Jahorina o rehabilitaciji i zapošljavanju.

ZORAN BIJELIĆ, predsjednik “Daun sindrom centra”, Banja Luka

„Osamostavljivanje je pokrenuto i očekujemo od juna mjeseca već da idemo na Jahorinu,imamo naše članove osposobljene za fitoterapeute, branje ljekovitog bilja“.

Ovo udruženje jedno je od rijetkih koje radi rehabilitaciju osoba sa daun sindromom , pa tako na rehabilitaciju u ovaj centar dolaze i osobe iz regiona.

Banjalučki “Daun sindrom centar” nema nikakvu pomoć nijedne institucije, ali bez obzira na to sve čini da osobe sa daun sindromom uključi u društvene tokove i nakon punoljetstva. Tako se trenutno bore za svoja 24 člana. Cilj je ovim ljudima naći posao, jer su pokazali da mogu i znaju da rade.