fbpx

Kuba bez Castra nakon 62 godine

Kastro Raul

Od ponedjeljka, Kuba bi mogla biti bez Castra na čelu države, po prvi put otkako su braća Raul i Fidel 1959. godine sišli sa planina Sierra Maesta i prisilili diktatora Fulgencija Batistu na egzil.

Jedan od posljednjih članova „historijske generacije“, Raul, objavio je da će tokom 8. Kongresa Komunističke partije Kube, koji počinje u ponedjeljak u Havani, napustiti poziciju veoma moćnog prvog sekretara stranke.

Osamdesetdevetogodišnji Raul Castro ostavit će Kubu u redovima za hranu, pogođenu ekonomskim efektima pandemije korona virusa i američkih sankcija.

Vjeruje se da će Castra zamijeniti 60-godišnji Miguel Diaz-Canel, koji ga je 2018. naslijedio u nešto manjoj ulozi predsjednika.

„Niko ne zna šta će biti“, kaže Ada Ferrer, historičar rođen na Kubi i autor knjige Kuba: Američka historija.

„Niko ne zna kako će biti kada nema člana porodice Castro na vlasti na otoku nakon 60 godina“, dodao je.

Raul Castro došao je na vlast 2008., nakon što je njegovog brata Fidela izdalo zdravlje, prvo kao predsjednik, a onda, 2011., kao prvi sekretar Komunističke partije. Prije toga, vodio je vojsku i bio je najlojalniji i najpouzdaniji saradnik i savjetnik svog brata.

Trump i pandemija uništili turizam

Raul je 2011. rekao da je vrijeme da nova generacija povede revoluciju naprijed, predstavljajući liderski limit od dva mandata. Pripremljen je nacrt novog ustava, koji je izglasan 2019. godine.

Dolazak na vlast Donalda Trumpa u SAD-u 2017. poništio je najveće Raulovo postignuće, poboljšanje odnosa sa SAD-om u vrijeme Baracka Obame, nakon kojeg je uslijedila invazija američkih turista na otok. Trump je Kubi vratio 60 godina stare američke sankcije, prije nego što je COVID-19 dovršio posao i uništio turizam na Kubi.

Prema zvaničnim procjenama, kubanska ekonomija je u 2020. pala 11, a uvoz 40 posto.

U toj situaciji, zemlju će preuzeti Muguel Diaz-Canel, ukoliko ga partija potvrdi za novog čelnika.

“Čini mi se da njegov položaj nije zavidan, s obzirom na probleme koje će naslijediti i izazove koji su mu pali u krilo“, kaže Michael Bustamante, autor Kubanskih ratova sjećanja.

Na prvi pogled Diaz-Canel djeluje neodoljivo, u potpunoj suprotnosti od članova porodice Castro.

Dok se velik dio ostatka svijeta okrenuo populistima, Kubu će voditi inženjer elektrotehnike nervoznog izgleda u tradicionalnoj muškoj košulji, oličenju birokrata.

Izvor : Al Jazeera