fbpx

Košarac ide samo u hotele sa 5 zvjezdica, dok se putni nalozi u Ministarstvu pišu i kad su godišnji odmori

Košarac ide samo u hotele sa 5 zvjezdica, dok se putni nalozi u Ministarstvu pišu i kad su godišnji odmori

Foto:  Nezavisne

Budžetskim novcem se u Bosni i Hercegovini plaćaju računi po restoranima, popravljaju se zubi i uređuju frizure.

Dok političari troše šakom i kapom, građani preživljavaju, ali su finansijski revizori noćna mora mnogih u institucijama BiH.

Zadatak im je da zavire u ladice i provjere koliko se, kako i gdje troši novac poreskih obveznika. A kada zavire, često vide da zvaničnici u BiH novac iz državne kase, onaj koji sasvim sigurno nisu zaradili, troše nemilice.

Za šepurenje po svijetu su u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH, koje vodi Staša Košarac već drugi mandat, potrošili 234.170 KM, a za troškove putovanja u zemlji 62.626 KM. Dakle, skoro 300.000 maraka.

– Najznačajniji izdaci odnose se na troškove prijevoza u inostranstvu javnim sredstvima (54.346KM), troškove smještaja za službena putovanja u inostranstvu (86.687 KM) i troškove dnevnica u inostranstvu (65.978 KM). Uvidom u određeni broj putnih naloga uočili smo da su zaposleni na određenim pozicijama koristili hotelski smještaj s pet zvjezdica, što nije u skladu s Odlukom Savjetom ministara BiH – piše u izvještaju o obavljenoj finansijskoj reviziji ovog ministarstva za prošlu godinu.

Pomenutom odlukom je definisano da samo članovi Predsjedništva BiH, predsjedavajući, ministri i zamjenici ministara u Savjetu ministara BiH, kao i njihovo obezbjeđenje, mogu koristiti hotelski smještaj kategorije do pet zvjezdica.

Dakle, Ministarstvo nije postupilo u skladu s navedenom odlukom, što ima za posljedicu neracionalno korištenje javnih sredstava.

Ukupni izdaci za službena vozila iznosili su 103.856 KM, ali su i u 2023. godini, kao i ranije, uočeni nedostaci u vođenju putnih naloga. Bilo je slučajeva da se koristilo vozilo kada je korisnik vozila bio na godišnjem odmoru.

Sociolog Mirjana Čeko nam kaže da je rasipništvo naših političara skandalozno, ali da je ne iznenađuje.

– Umjesto da rade na rješavanju ključnih problema u društvu, oni uživaju u luksuzu, u hotelima s pet zvjezdica i precijenjenim aviokartama. Još jedan dokaz da su odvojeni od stvarnosti i problema običnog čovjeka. Da li ti ljudi imaju ikakvu odgovornost dok tako bezobzirno zavlače ruku u državni džep?! Dok građani jedva sastavljaju kraj s krajem, političari bez stida troše državni novac na luksuz i komfor i za neke druge lične potrebe. To je potpuni nedostatak empatije i odgovornosti prema narodu. Sramotno i neprihvatljivo. Kakvu poruku šaljemo budućim generacijama ako nastavimo da tolerišemo ovakvo ponašanje naših političara i ako ostanu nekažnjeni – kaže Čeko ističući da je krajnje vrijeme da se građani probude i zahtijevaju odgovornost od lidera.
Navodi i da umjesto da služe onima koji su ih izabrali, političari koriste pozicije za ličnu korist.

– Uvidom u evidencije o korištenju službenih vozila, utvrdili smo da putni nalozi nisu popunjavani u skladu s Pravilnikom Savjeta ministara. Konstatovano je da na pojedinim nalozima nisu popunjene sve predviđene rubrike kao što je stanje brojila prilikom sipanja goriva, vrijeme polaska i dolaska, dnevna prijeđena kilometraža… Na određenim nalozima je upisana različita kilometraža za istu relaciju. Takođe smo utvrdili i da se u određenim slučajevima koristilo vozilo kada je korisnik vozila prema evidencijama Ministarstva bio na godišnjem odmoru – stoji u Izvještaju.
Saša Magazinović, poslanik iz SDP BiH, upozorio je na, kako kaže, zloupotrebe u nabavci avionskih karata za institucije BiH. Tvrdi da su aviokarte za institucije skuplje od realne cijene.

Lupanje cijena
Kao posljednji primjer pokušaja zloupotrebe Zakona o javnim nabavkama naveo je aktuelni proces izbora agencije koja će kupovati aviokarte za Parlament BiH.

Istakao je da, znajući za primjere gdje su tendere za kupovinu aviokarata u institucijama dobijale kompanije koje nude cijenu svoje provizije od 1 fening po karti, pa nakon što postanu ekskluzivni dobavljač aviokarata sve to nadoknade lupajući cijene kako im padne na pamet – nema nikakve sumnje da se sada iza cijene od 14 KM za dvije godine posla krije isti ili sličan scenarij.

– Ako pitate ponuđače koja je logika da rade dvije godine za ukupni iznos manje od 10 evra, pretpostavljam da će reći da je njima čast raditi za Parlament BiH, da im novac nije važan… Ako pitate mene, ovo su teške zloupotrebe Zakona o javnim nabavkama – zaključio je Magazinović, piše Oslobođenje.