fbpx

Još nema zahtjeva za izručenje Nenada Radinkovića BiH iz Belgije

765 430 343264519e57b8e777876668eb5450f7

Izručenja Nenada Radinkovića BiH još nema. Hoće li i kada uopšte i biti predat u nadležnost domaćih pravosudnih institucija – niko tačno ne zna.

Zna se samo da Ministarstvo pravde BiH nije zatražilo izručenje. To ne mogu ni da urade sve dok ne dobiju ekstradicionu dokumentaciju od Osnovnog suda Banjaluka. Svoj dio posla za sada su kažu uradili.

– ’Ministarstvo je zaprimilo vijest o hapšenju Nenada Radinkovicu u Briselu. O tome smo obavijestili Osnovni sud u Banjaluci od kojeg je zatraženo dostavljeno ekstradicijskih dokumenata, nakon dobivanja tih dokumenata Ministarstvo pravde BiH će podonijeti molbu za izručenje Nenada Radinkovića BIH’’ – potvrdila je za BN TV portparol Ministarstva pravde BIH Stanislava Marić.

Rok da se zvanična dokumentacija dostavi Ministarstvu pravde BiH je 17. juli ove godine. Iz Osnovnog suda su nam povrdili da su po zahtjevu Ministarstva pravde ekstradicionu dokumentaciju proslijedili tumačima na holandski ili francuski prevod.

’’Udruženje sudskih tumača RS Banja Luka je juče primilo ekstradicionu dokumentacija radi prevoda, te će sud nakon što dobije prevod ekstradiconu dokumentaciju, istu proslijediti Ministarstvu pravde BiH u Sarajevo na dalji postupak’’ – odgovorili su iz Osnovnog suda Banjaluka.

U Udruženja sudskih tumača RS potvrdili su nam da su juče dobili naredbu Osnovnog suda uz koju je dostavljena i ekstradiciona dokumentacija na prevod. Radi se o 15-ak stranica.

’’ Očekujemo u narednih četiri do pet dana da ćemo izvršiti neophodan prevod na holandski ili francuski jezik, zavisi od specifikacije. Sudu će biti dokumentacija najkasnije u ponedeljak vraćena zajedno sa prevodom’’ – rekao je za BN TV Igor Prerad predsjednik Udruženja sudskih tumača RS.

Nakon kompletiranja i dostavljanja dokumentacije Ministarstvo pravde BiH će poslati molbu za izručenje Nenada Radinkovića. Konačnu odluku o izručenju donijeće belgijski sud.

Nenad Radinković uhapšen je 8.juna u Briselu po Interpolovoj potjernici. Pravosnažno je osuđen na četiri godine zatvora za saobraćajnu nesreću u kojoj je poginuo Nikola Đurović.

Porodica pokojnog Nikole Đurovića, već godinama tvrdi da Nenad Radinković nije upravljao vozilom koje je udarilo njihovog sina, navodeći da je riječ o prikrivanju ubistva.

Nikola Đurović je poginuo 21. avgusta 2011. godine na raskrsnici na Rakovačkim barama kod Banjaluke u saobraćajnoj nesreći.

Nikolin otac, Darko Đurović tvrdi da ima saznanja da je vozilom upravljao tadašnji ministar unutrašnjih poslova Stanislav Čađo.

Radinković je osuđen i u Francuskoj i to navodno zbog šverca oružjem.

BN TV