fbpx

Jemen: 85.000 djece je možda umrlo od gladi

jemen djeca

Organizacija Save the Children analizirala je podatke Ujedinienih naroda i procijenila stopu smrtnosti u slučajevima teške pothranjenosti djece mlađe od pet godina.

Procjenjuje se da je moguće da je 85.000 djece u Jemenu umrlo od gladi u posljednje tri godine tokom brutalnog rata, objavila je organizacija Save the Children.

Koristeći podatke koje su prikupili Ujedinjeni narodi, Save the Children procijenio je stopu smrtnosti u slučajevima teške pothranjenosti djece mlađe od pet godina koja nisu tretirana. 

Humanitarna organizacija utvrdila je da je približno 84.701 djece moglo umrijeti od gladi između aprila 2015. i oktobra 2018. godine.

"Užasnuti smo činjenicom da je 85.000 djece u Jemenu moglo umrijeti zbog ekstremne gladi od kako je rat počeo", rekao je Tamer Kirolos, direktor ove organizacije u Jemenu.

Na ivici gladi 18 miliona ljudi

"Djeca koja umru na ovaj način užasno pate dok se funkcije njihovih organa usporavaju i, na kraju, prestanu s radom. Roditelji moraju svjedočiti kako njihova djeca nestaju, a nisu u mogućnosti ništa uraditi."

Od kako je počela vojna intervencija, predvođena Saudijskom Arabijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, u martu 2015. godine, uvoz robe i hrane kroz stratešku luku Hodeidah je smanjen za više od 55.000 tona mjesečno, što je dovoljno za potrebe 4,4 miliona ljudi, uključujući 2,2 miliona djece, objavila je grupa.

Ujedinjeni narodi su upozorili da se 18 miliona osoba u Jemenu nalazi na ivici gladi.

Izvršni direktor Svjetskog programa za hranu UN-a David Beasley u obraćanju novinarima u sjedištu UN-a u New Yorku, upriličenom nakon njegove posjete Jemenu, kazao je da je u Jemenu prisutna jedna od najvećih humanitarnih kriza u svijetu.

Svakih deset minuta umire jedno dijete

Dodao je da se između osam i 14 miliona osoba u toj zemlji nalazi u veoma teškoj situaciji po pitanju gladi, a da je 18 miliona na samoj ivici gladi.

Uslijed građanskog rata, hiljade stanovnika Jemena poginulo je, deseci hiljada su povrijeđeni, a milioni stanovnika su suočeni s glađu.

Prema podacima UN-a, stanovnici Jemena danas su suočeni s najvećom humanitarnom krizom u svijetu, a izvještaji pokazuju da je u zemlji od početka građanskog rata poginulo ili ranjeno više od 15.000 civila.

Prema izjavama UNICEF-a, u Jemenu svakih deset minuta umire jedno dijete zbog bolesti od kojih se mogu zaštititi.

Jemen je poprište duboke političke i sigurnosne krize, koja je krajem 2014. godine eskalirala u građanski rat.

Humanitarna katastrofa modernog vremena

Pobunjenički pokret Husi kontrolira glavni grad Sanu i još nekoliko važnih regija u zemlji, a međunarodno priznata Vlada Jemena djeluje iz lučkog grada Adena.

Konflikti u Jemenu dodatno su pojačani u martu 2015. godine, kada je Saudijska Arabija sa svojim saveznicima počela izvoditi zračne napade na položaje pobunjenika.

U ratu je uništena infrastruktura, uključujući zdravstvo, vodovodnu mrežu i kanalizaciju, što je navelo UN da opiše situaciju u toj zaljevskoj zemlji kao jednu od najgorih humanitarnih katastrofa modernog vremena.

Izvor: Agencije