fbpx

Iz SNSD-a s ljubavlju - Šta je Dodik predlagao prije nego je postao "lažni srpski nacionalista"

Iz SNSD-a s ljubavlju - Šta je Dodik predlagao prije nego je postao "lažni srpski nacionalista"

Foto: Oslobođenje

Stručnjak za geopolitička pitanja i bivši savjetnik predsjednika Republike Srpske Srđan Perišić rekao je kako u Savezu nezavisnih socijaldemokrata postoji struja koja šuruje sa Zapadom i koja se nada da će upravo Zapad ukloniti Milorada Dodika sa političke scene.

- Zapadu, a prije svega Americi, cilj je da se Milorad Dodik osudi i da mu se onemogući političko djelovanje. Oni smatraju da treba Dodika otjerati iz politike. Zapad računa da će Dodiku onemogućiti političko djelovanje ako ga skloni iz političke sfere i da će se nakon toga pojaviti neki Srbin koji će biti za dogovor sa Zapadom, kazao je Perišić.

Stranci, kazao je on, računaju na to da će se u samom SNSD-u “roditi” neko ko će biti za saradnju sa Zapadom nakon što bi Dodik eventualno izgubio političku moć. Perišić tvrdi da stranci žele da “savladaju” Republiku Srpsku uklanjanjem Milorada Dodika.

- Oni vjeruju da će se nakon toga pojaviti neko iz opozicije ili iz Dodikove stranke ko će sarađivati s njima. Ako se Dodik skloni, oni računaju da će u SNSD-u doći do previranja, da će doći do borbe za poziciju predsjednika stranke ili za poziciju u vrhu stranke. Doći će do sukoba i samim tim će stranka koju je stvorio Dodik biti sklonjena zbog unutrašnjih borbi. Oni na to idu, kazao je Perišić.

Politički analitičar Tanja Topić za Oslobođenje kaže da je više nego izvjesno da i u samom SNSD-u ima mnogo onih koji su za saradnju sa Zapadom i sa NATO-om. Oni, kazala je Topić, znaju da bi to možda donijelo određene benefite stranci kojoj pripadaju da SNSD nije zauzeo drugu i drugačiju stranu.
- Podsjetiću na to da je cijelo rukovodstvo SNSD-a nekad bilo za NATO. Član Predsjedništva BiH iz SNSD-a Nebojša Radmanović potpisao je svojevremeno reformski put u NATO. Takođe, brojni članovi SNSD-a bili su učesnici programa u zemljama Zapada, sve do trenutka kad su morali da počnu provoditi drugačiji stranački kurs, istakla je Topić.
ŠTA JE “PRAVA STRANA”?
Najveći pobornici NATO-a i Zapada su, dodala je ona, u tom trenutku imali dvije mogućnosti - da presvuku političku kožu i da postanu telali najvećeg izliva mržnje prema Zapadu nadmećući se u tome ko će izreći najgrublje i najgnusnije optužbe prema “mrskim okupatorima”, odnosno ko će iskazati ljubav i divljenje prema novim “objektima i subjektima obožavanja”.

- Druga opcija je bila da zaćute. Time su izgubili pravo da govore pozitivno o NATO-u i o Zapadu. Stranačka disciplina ih drži u pokornosti do prilike kada će pokušati javnost uvjeriti da su bili uvijek na pravoj strani. Ako se sutra promijene prilike, promijeniće i oni svoju priču uvjeravajući javnost da su oduvijek bili za NATO i za Zapad, kazala je Topić.

“VOJSKO, VOLJNO”
Lider Pokreta za pravdu i red Nebojša Vukanović kaže kako je suvišno govoriti o licemjerstvu, kratkom pamćenju, zamjenama teza i dvostrukim aršinima SNSD-a. Dodik, kazao je on, danas glumi Srbendu i priča o NATO-u i izdajnicima, a zaboravlja kakvu je deklaraciju o članstvu BiH u NATO-u predlagao još 2003. godine.

- Dodik zaboravlja kada je šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Srpske Krstan Simić uputio deklaraciju o strateškim opredjeljenjima Republike Srpske u sistemu odbrane u kojoj se zalagao za ukidanje Vojska Republike Srpske. Tada je uporno govorio o bezbjednosti i institucijama Bosne i Hercegovine, istakao je Vukanović.
SNSD je tada, podsjeća on, predlagao da BiH preko Partnerstva za mir postane punopravni član NATO-a i da se zapadnoj vojnoj alijansi na teritoriji BiH daju vojne baze za korišćenje. Ovakva deklaracija je, kaže Vukanović, upućena Narodnoj skupštini Republike Srpske samo četiri godine nakon bombardovanja SR Jugoslavije.

- Ta deklaracija nije bila usaglašena sa liderima u Srbiji, već na Zapadu, u američkoj i britanskoj ambasadi. Deklaracija SNSD-a nije dobila podršku, ali su Dodik, Špirić i bulumenta pokrenuli inicijativu “Vojsko, voljno”, koja je dovela do ukidanja Vojske Republike Srpske 2006. godine. Kada se vidi šta je Dodik predlagao i zagovarao prije petnaestak godina, dok nije ogrnuo šinjel lažnog srpskog nacionaliste kako bi lakše manipulisao narodom, jasno se osjeti kolika je količina licemjerstva kada slušamo šta danas pričaju Dodik, Košarac, Špirić i ostali satrapi, rekao je Vukanović.

Oslobođenje