fbpx

IT sektor u Srbiji prvi put po izvozu premašio poljoprivredu

CIK laptopi

Za 10 mjeseci 2021. godine izvoz IKT usluga u Srbiji dostigao je gotovo 1,5 milijardi eura, više nego izvoz poljoprivrede, prema podacima Narodne banke Srbije. 

Rast u odnosu na isti period godinu ranije iznosio je 28 odsto.

Procjene su da je veličina srbijanskog IT tržišta oko tri milijarde eura.

Prošlu godinu u oblasti IT-a u ovoj zemlji obilježile su tri vijesti, podsjeća Danas.

U junu je kompaniju Nordeus, tvorca popularne onlajn igre Top 11, kupila američka kompanija Take Two, vlasnika nekih od najpoznatijih imena u svijetu video-igara za 225 miliona eura, sa opcijama da taj iznos dostigne i 378 miliona ukoliko se ostvare određeni ciljevi.

Početkom oktobra američka kompanija NCR otvorila je tehnološki kampus na Novom Beogradu, u čiju izgradnju je uložila 100 miliona dolara i u kom će raditi 5.000 ljudi.

Treća viijest je došla u septembru iz Microsofta: osnivač i direktor Microsoftovog razvojnog centra u Beogradu Dragan Tomić imenovan je za potpredsjednika za inženjering (VP for engineering) u Microsoftu.

Ovo je priznanje ne samo njemu već i razvojnom centru u Srbiji koji je u posljednjih 15 godina od kada je osnovan postao jedan od najvećih van SAD.

Prema riječima Dejana Cvetkovića, CTO-a Majkrosoftovog Razvojnog centra u Beogradu, samo posljednje proširivanje Azure Data tima za 150 inženjera od novembra prošle godine je bila investicija u rangu sa razvojnim centrima iz Amerike i Azije.