fbpx

Istekao rok za formiranje Vijeća ministara BiH: Niko ne voli ucjene

2rokisteko

Iz stranaka koje su potpisale sporazum o uspostavi vlasti, a koji danas ističe, tvrde da će pregovora biti, ali ne i da će oni donijeti rezultat

Rok za formiranje Vijeća ministara BiH, koji su sami sebi zadali lideri SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH, istekao je danas, ali, kako kažu u ovim strankama, pregovori se nastavljaju. Niko od njih nije odstupio od početnih pozicija, pa se postavlja pitanje kakva je korist od održavanja sporazuma u životu? Potpredsjednik SNSD-a Nebojša Radmanović rekao je za ATV da sporazum nije mrtvo slovo na papiru i da se nada da će do kraja godine izborni pobjednici u okviru tri konstitutivna naroda u BiH formirati Vijeće ministara. U slučaju da dođe do otezanja, kaže, moraće se poduzeti mjere najavljene iz vrha SNSD-a.

Po nalogu

- Tačno je da ističe rok, ali to ne znači da prestaje važiti dogovor. Još će se razgovarati o ovome na bazi sporazuma za koji smatram da je dobar, rekao je Radmanović te ponovio da je problem što članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg VM-a uslovljavaju ANP-om “kojeg nema u sporazumu i koji je nepotreban”.

Naveo je da su sve ključne odluke koje se odnose na NATO donesene kada su na vlasti u RS-u i BiH bili SDS i PDP, a za potpis koji je tada stavio na te dokumente opravdao se riječima da to nije bio njegov stav, nego nalog parlamenta RS-a i zakona na nivou BiH.

- Ne osjećam odgovornost, jer sve što sam radio, radio sam u skladu sa zakonom i po nalogu parlamenta, ustvrdio je Radmanović.

Zamjenik predsjednika SDA Adil Osmanović za Oslobođenje potvrđuje da će dogovori tri stranke biti nastavljeni.

- Sporazum koji su potpisala tri lidera smatramo dobrim i kada bi se proveo u djelo, zaista bi pomakao BiH na putu ka evroatlantskim integracijama. U SDA smo spremni da razgovaramo, pregovaramo i iznalazimo najbolja rješenja, ali ne volimo, naravno, da bilo ko prijeti, ucjenjuje, kaže Osmanović.

Dodaje da je SNSD i dalje u igri, ali ne odbacuje ni mogućnost formiranja neke druge većine.

- Nije bilo zvaničnih razgovora sa SDS-om i PDP-om, ali ako bi oni pokazali spremnost da otvore, prije svega, razgovore sa nekim drugim političkim strankama iz RS-a, kao što su DNS i Socijalistička partija, mislim da bismo mogli otvoriti razgovore. Iz RS-a u Predstavnički dom dolazi 14 poslanika. Sada SDS i PDP imaju samo četiri, a ako bi to otišlo na pet, šest ili sedam, onda bi to bila činjenica i ne bi bilo izbora hoćete ili nećete sa njima, govori Osmanović.

Dodaje i da je Milorad Dodik želio unaprijed postaviti svoja pravila igre i tempo, što bi podrazumijevalo da entitet bude iznad države.

- Nije očekivao da će naići na ovako čvrst bedem koji nikada to neće dozvoliti, kategoričan je Osmanović.

”Bošnjački članovi”

Slično kao Radmanović, o ANP-u razmišlja i Nikola Lovrinović, šef Kluba HDZ-HNS-a u Predstavničkom domu PSBiH. U izjavi za N1 ocjenjuje da je kočenje provedbe Načela o uspostavi vlasti politička neozbiljnost koja će mnogo koštati BiH.

- Vlast mora biti uspostavljena sukladno dogovoru i kompromisu lidera HDZ-a, SDA, SNSD-a koji je prepoznala i međunarodna zajednica, rekao je Lovrinović, dodavši da se ANP ne smije tretirati kao instrument za ucjenu i opstrukciju uspostave vlasti “kao što to trenutno koriste bošnjački članovi Predsjedništva”.

Uprkos ovim riječima, Lovrinović ponavlja da je “pozicija hrvatskih političkih predstavnika jasna i neupitna, a to je punopravno članstvo u Europskoj uniji i NATO-u”.

(Oslobođenje)