fbpx

Irska planira da zabrani prodaju duvana mlađima od 21 godine

Irska planira da zabrani prodaju duvana mlađima od 21 godine

Foto: Google

Irska vlada saopštila je da želi da poveća zakonski minimum za kupovinu duvana na 21 godinu, u poređenju sa sadašnjih 18. Ukoliko se taj prijedlog usvoji, Irska će biti prva zemlja Evropske unije koja će uvesti takvu mjeru.

Irska vlada je predstavila nacrt zakona kojim se „otežava kupovina duvanskih proizvoda mladima, jer podaci pokazuju da postoji veliki rizik da se postane pušač u dobi od 18 do 21 godine“, navodi se u saopštenju.

„To je drastična mjera, ali uticaj duvana na zdravlje je ogroman i zahtijeva drastične odgovore“, rekao je ministar Stiven Doneli.

Vlada tvrdi da duvan prouzrokuje 4.500 smrtnih slučajeva godišnje u Irskoj, koja ima pet miliona stanovnika, kao i da izaziva mnoge bolesti koje se mogu spriječiti, kao što su rak, kardiovaskularne i respiratorne bolesti.

Država je sebi postavila cilj da smanji udio pušača na manje od pet odsto odrasle populacije, dok trenutno u zemlji puši oko 18 odsto ljudi starijih od 15 godina.

Irska je već bila prva zemlja EU koja je zabranila pušenje u zatvorenim javnim prostorima, kao što su pabovi ili restorani.

Trenutno je zabranjena prodaja duvana mlađima od 18 godina u svim zemljama Evropske unije.

Letonija je nedavno usvojila zakon o podizanju minimalne starosne granice za kupovinu duvana na 20 godina.

Agencije