fbpx

Indijka spaljena na putu na svjedočenje protiv svojih silovatelja

indija

Dvadesettrogodišnja Indijka bila je na putu prema sudu zbog saslušanja vezanog uz prijavu dvojice muškaraca za silovanje. Petorica muškaraca ju je presrelo, odvuklo do polja, zalilo benzinom i zapalilo. Policija vjeruje da su počinitelji muškarci koje je optužila za silovanje ranije ove godine te da je riječ o osveti zbog prijave.

U pitanju je tek jedan od mnogih slučajeva napada na žene u Indiji koji su još jednom izazvali masovne prosvjede diljem zemlje kojima se želi ukazati na nužnost unapređenja zaštite žena. U Indiji je u 2017. zabilježeno više od 32 500 slučajeva silovanja – gotovo 90 dnevno, no vjeruje se da je broj neprijavljenih slučajeva puno veći.

Nedavno je velike prosvjede izazvalo i silovanje i ubojstvo 27-godišnjakinje iz Hyderabada, čije tijelo je spaljeno i bačeno ispod mosta, kao i silovanje i ubojstvo šestogodišnje djevojčice u selu Kherli.

Zastupnik stranke BJP Sakshi Maharaj izjavio je da je šokiran događajem te da bi silovatelje trebalo kažnjavati smrću, što je stav koji je sve češće prisutan. No aktivistkinje upozoravaju da uvođenje smrtne kazne ne bi riješilo problem iz korijena, odnosno adresiralo društvene uzroke nasilja nad ženama i mizoginiju. [K.D.] The Guardian…

VoxFeminae