fbpx

Hrvatska najavila izmjenu krivičnog zakona i uvođenje femicida kao posebnog djela

Hrvatska najavila izmjenu krivičnog zakona i uvođenje femicida kao posebnog djela

Foto: Shutterstock

Hrvatska je spremna uvesti strožije mjere za borbu protiv nasilja nad ženama, uključujući prepoznavanje kaznenog djela femicida u svom krivičnom zakonu, mjera koja je još uvijek rijetka u Evropi.

Hrvatska je ove sedmice najavila novi prijedlog zakona kojim će femicid biti uveden u krivični zakon zemlje i uvedene duže zatvorske kazne za silovanje.

Hrvatski premijer Andrej Plenković nazvao je to najopsežnijim i možda najznačajnijim promjenama do sada usmjerenim na suzbijanje nasilja nad ženama i djecom u zemlji.

"Predložene mjere potvrda su onoga što stalno ponavljamo - politička volja za borbu protiv nasilja nad ženama postoji. To je neupitno, postojano, etično i to je naš sistem vrijednosti", rekao je Plenković, prenosi klix.

Izmjene i dopune postojećih zakona koje je predložila Vlada bit će objavljene javnosti do kraja sljedeće sedmice. U idealnom slučaju, trebali bi stupiti na snagu do januara 2024. godine.

Kao dio nove mjere, Hrvatska će kazneno djelo ubistva žena uvesti u svoj kazneni zakon, čime će to biti samostalno kazneno djelo za koje je predviđena zatvorska kazna od 10 godina, a može biti i duža.

Istodobno, država će pooštriti kazne za silovatelje, s povećanjem zatvorskih kazni s raspona od 1 do 5 godina na raspon od 3 do 8 godina.

Za najteže slučajeve predviđene su zatvorske kazne od 5 do 12 godina, dok su dosadašnje kazne bile od 3 do 10 godina.

Novi Zakon o kaznenom postupku također će žrtvama silovanja, porodičnog i seksualnog zlostavljanja, zastrašivanja ili bilo koje vrste rodno uvjetovanog nasilja dati više ovlasti u pravnim postupcima protiv njihovih zlostavljača. Sudovi će pri odlučivanju o zabrani prilaska biti prisiljeni uzeti u obzir izjavu žene o opasnosti za njezinu sigurnost.

Žrtve će također biti obaviještene o puštanju na slobodu zlostavljača.

Ujedinjeni narodi definiraju femicid kao namjerno ubijanje žena i djevojčica zbog njihova spola. Prema agenciji, većinu femicida počine muškarci, a posebno muškarci koji su bliski žrtvama, poput članova porodica, partnera ili bivših partnera.

U 2021. godini u Hrvatskoj je ubijeno 14 žena, od kojih su 11 ubili njihovi partneri.

Nakon 3 jeziva ubistva žena u januaru 2022. godine, čelnici hrvatske opozicione pozvali su u februaru da se kazneno djelo ubistva žena uvrsti u državni zakon.

Samo dvije evropske zemlje trenutno ga priznaju kao zločin za sebe: Kipar i Malta.

Aktivisti i stručnjaci slažu se da bi priznavanje femicida u zakonu pomoglo vladama da prikupe tačne podatke o zločinu, što bi zauzvrat moglo pomoći vlastima da se pozabave ovim raširenim problemom.