fbpx

Hiljade strane djece vjerovatno ilegalno usvojene u Švicarskoj

Hiljade strane djece vjerovatno ilegalno usvojene u Švicarskoj

Foto: Google

Švicarci su od 1970. do 1990. godine vjerovatno ilegalno usvojili hiljade strane djece što i dalje obilježava njihove živote, objavila je Vlada ove evropske države, prenosi Beta.

Na osnovu nalaza novog izvještaja kojeg je naručila o ovoj situaciji, Vlada je objavila zahtjev za reviziju međunarodnih propisa o usvajanju.

Već 2020. godine, poslije potresnih svjedočenja ljudi koji su kao djeca bili nezakonito usvojeni, prvi izvještaj je pokazao izostanak reakcije vlasti “uprkos prethodnim i jasnim indicijama o nepravilnostima koje su počinili posrednici u cilju usvajanja djece iz Šri Lanke”.

Podrška kantona

Druga studija Univerziteta primjenjenih nauka u Cirihu (ZHAV) fokusirala se na drugih deset država porijekla djece: Bangladeš, Brazil, Čile, Gvatemalu, Indiju, Kolumbiju, Južnu Koreju, Liban, Peru i Rumuniju.

“Ima indicija koje također ukazuju na postojanje nezakonite prakse u tim državama, trgovine djecom, falsifikovanja dokumenata i lažnih naznaka porijekla”, navela je Vlada u saopćenju.

Istraživači ZHAV su našli 8.000 odobrenja za ulazak u Švajcarsku 2.799 djece je iz Indije, 2.122 iz Kolumbije, 1.222 iz Brazila i 1.065 iz Južne Koreje.

Odobrenja za ulazak u Švicarsku pokazuju da je nekoliko hiljada djece usvojeno uz nepravilnosti, priznala je Vlada koja kaže da žali zbog toga i dodaje da je na kantonima da one koji su bili usvojeni, podrže u njihovoj potrazi za svojim porijeklom.

Izvor: Agencije