fbpx

Građani neprestano zovu: Telekomi u regionu ne provode odluku o roamingu

telefoni

Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) upozorava da je Sporazum o regionalnom romingu na zapadnom Balkanu jasan te da naknade za roaming trebaju biti nula, odnosno ne bi trebalo biti naknade za roaming.

Zabrinuti građani nas neprestano zovu i kažu da ih određeni operateri ne obavještavaju da od 1. jula 2021. više nema naknade za roaming, da su poruke neodređene i složene, posebno one povezane s korištenjem mobilnih podataka, odnosno interneta. Pozivamo telekom operatere i nacionalne regulatore da pruže odgovarajuće izvještavanje i provedbu, navode iz RCC-a.

Osim toga, građanima se savjetuje da se za dodatne informacije obrate svom operateru. Regionalni sporazum za smanjenje cijena rominga jasno kaže:

- Od 1. jula 2021. davatelji usluga roaminga u regiji zapadnog Balkana neće naplaćivati ​​nikakvu dodatnu naknadu na domaću maloprodajnu cijenu korisnika roaminga u regiji zapadnog Balkana za regulirane roaming pozive, odlazne ili dolazne, za sve regulirane SMS roaming poruke i regulirane roaming usluge prijenosa podataka, uključujući MMS poruke, kao i bez opće naknade za upotrebu terminalne opreme ili usluga u inozemstvu.

RCC također navodi da su u saradnji s nacionalnim regulatornim tijelima pripremili popis često postavljanih pitanja koja mogu imati građani, a koja se odnose na besplatni roaming na zapadnom Balkanu.

Glavna tajnica RCC Majlinda Bregu na Forumu u Prespi pozvala je premijere da provjere kod nacionalnih regulatornih tijela i operatora pridržavaju li se operateri sporazuma, jer su od zabrinutih građana dobili pozive da ga ne provodi određeni operateri.

Vijeće za regionalnu saradnju ponovilo je da je sljedeća faza početak rada s Europskom unijom na smanjenju cijena roaminga između zapadnog Balkana i EU.

Indikator.ba