fbpx

Građani bez adekvatne zdravstvene usluge

fena UKC Tuzla05 arhiva

Žalbe građana o lošim zdravstvenim uslugama u cijeloj Bosni i Hercegovini preplavljuju društvene mreže. Duge liste čekanja, nedostatak uslova i nemogućnost dobijanja pravovremene usluge samo su neki od problema sa kojima se pacijenti suočavaju. Ko će zaštititi osnovna ljudska prava?

Izadeta Ademović godinama se suočava sa posljedicama neuređenosti zdravstvenog sistema. Na preglede specijalista,kaže,  čeka i po godinu dana. 
 
IZADETA ADEMOVIĆ

Kad trebaš specijalisti, on radi privatno, a nema mjesta za ove pacijente svoje".
 
Pored toga, građani se žale na neprihvatljivo ponašanje pojedinih uposlenika, na neadekvatne uslove i nejavljanja na telefonske pozive. Međutim, žalbe su uglavnom po društvenim mrežama. Rijetki koje smo sreli na ulicama su odlučili i javno pričati.
 

ANKETA

 „Ako hoćete specijalisti da odete, morate čekati dva-tri mjeseca, a čemu to?  Znači čovjek može i umrijeti dotle.“
 „Gledajući i slušajući sa strane kako ljudi se žale, nije baš sve zlatno, ima problema.“
 „U Domu zdravlja nisam nimalo zadovoljan, a Gradina je uredu, obzirom na okolnosti, na uslove rada.“

 
Da žalbe uglavnom završavaju na društvenim mrežama svjedoči i činjenica da na adresu Ministarstva zdravstva, prema riječima ministra, prijave stižu tek sporadično. Slično je i u Komisiji, čiji član nam kaže da je jedan od razloga vjerovatno i nepovjerenje prema vlastima, navodeći primjere slučajeva kada od žalbi nije bilo efekta, jer nedostaje inspekcijski kadar za postupanje po prijavama. Iz Komisije su tražili i spisak ljekara u UKC-u koji, iako je legalno, rade i privatno.
 
JASMIN ALIĆ, član Komisije za zdravstvo Skupštine TK
 
„Pratimo da građani imaju primjedbe kako određen broj ljekara, nakon provedene određene pretrage u javnoj ustanovi, upućuju u određene privatne klinike. Mi smo dobili spisak, to je nekih 60 ljekara koji obavljaju te djelatnosti i ići ćemo prema inspekcijskim službama radi kontrole.“
 
I Tužilaštvo trenutno vodi istrage o tri slučaja u posljednje dvije godine protiv ljekara zbog sumnje na nesavjesno liječenje. Riječ je o prijavi protiv specijaliste UKC-a Tuzla, slučaj smrti 20-godišnje porodilje iz Srebrenika.  Istraga je u toku i zbog smrti 15-godišnjakinje iz Gračanice.
 
ADMIR ARNAUTOVIĆ, glasnogovornik Tužilaštva Tuzlanskog kantona
 
„Kako bi se utvrdilo da li je u postupanju ljekara i u domu zdravlja u Gračanici ili na različitim klinikama u UKC-u u Tuzli bilo određenih propusta, određenog neadekvatnog tretmana ove pacijentice.
 
Sa trenutnim stanjem u zdravstvenom sistemu postavlja se pitanje postoji li uopšte prevencija oboljenja? Ni donirani mamograf u tuzlanskom Domu zdravlja i nakon skoro šest  mjeseci nije u upotrebi, a liste čekanja su preduge.
 
ADI SELMAN, aktivista tuzlanske grupe Karton revolucija
 
„Mi smo, vezano za mamograf, zahtijevali i inspekcijske nadzore, ukazivali, jasno dokazivali i sve smo to dostavljali nadležnim institucijama, ali evo ništa se ne dešava.“

BOŽO JURIĆ, ministar zdravstva Tuzlanskog kantona
 
„Za adekvatno odvijanje i preventivnog programa i ovog koje nazivamo redovnog dijagnostičkog, neophodno je, pored opreme, i stručno osoblje koje radi na očitavanju nalaza. S druge strane, postoji tu i preklapanje nadležnosti kad je u pitanju sama mamografija.“
 
A o podjelama nadležnosti slušamo dugo, dok konkretne mjere izostaju. Iz UKC-a Tuzla odgovore na upit još nismo dobili. Odgovore nismo dobili ni iz tuzlanskog Doma zdravlja. Osim toga, morali smo se udaljiti od Ustanove, jer nam je rečeno da ni čak sa javne površine ne možemo snimati u blizini Doma zdravlja bez odobrenja.

Foto:FENA

Izvor:BHRT/MIRELA BEKTIĆ (A.K.)