fbpx

FBiH: Poskupljuju rodni listovi, uvjerenja o državljanstvu i vjenčani listovi

FBiH: Poskupljuju rodni listovi, uvjerenja o državljanstvu i vjenčani listovi

Foto: Vlada FBiH

Razlog za donošenje ove odluke sadržan je u potrebi utvrđivanja novih cijena u odnosu na cijene utvrđene Odlukom Vlade FBiH.

Vlada Federacije BiH je jučer, na sjednici u Sarajevu, usvojila Odluku o određivanju cijena matičnih knjiga, izvoda iz njih, uvjerenja o državljanstvu i vjenčanog lista, na prijedlog Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

Cijena jednog primjerka matične knjige rođenih, kao i drugih obrazaca za državljane, vjenčane i umrle osobe, na bosanskom, hrvatskom ili srpskom jeziku, iznosi 93,9116 KM.

Izvod iz matične knjige rođenih, vjenčanih, umrlih, kao i obrasci za inozemstvo i uvjerenja o državljanstvu, koštaju 0,7545 KM po primjerku. Cijena vjenčanog lista iznosi 1,7203 KM, a sve cijene uključuju PDV.

Ova odluka donesena je kako bi se uskladile nove cijene s onima koje su prethodno utvrđene Odlukom iz februara 2024. godine. Prethodne cijene bile su 91,5221 KM za matične knjige, 0,5969 KM za izvode i uvjerenja o državljanstvu, te 1,7200 KM za vjenčane listove.

Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova je 21. juna i 2. augusta ove godine nabavilo obrasce od Javnog preduzeća "Službeni list BiH" Sarajevo, čije su jedinične cijene bile više od ranije utvrđenih. Na osnovu prosječnih cijena, Ministarstvo je izračunalo nove cijene za matične knjige, izvode i uvjerenja o državljanstvu. Za sprovođenje ove odluke odgovorno je Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova, navodi se u saopštenju iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.