fbpx

Fabrika ispuštala kancerogene supstance decenijama

Fabrika ispuštala kancerogene supstance decenijama

Foto: Bloomberg

Pokrajina Sjeverna Nizozemska dozvoljavala je fabrici Tata Steel da ispušta kancerogene materije u životnu sredinu, pokazala su istraživanja.

Više od dvije decenije je pokrajina Sjeverna Nizozemska dozvoljavala fabrici Tata Steel da ispušta kancerogene materije u životnu sredinu, izvještava portal NU, na osnovu istraživanja za svoj podcast Tata’s ijzeren greep.

Osamdesetih godina prošlog vijeka pokrajina je otkrila da je jedna od fabrika koksnog plina Hoogovens (sada Tata Steel) u Wijk aan Zeeu ispuštala previše kancerogenih materija i naredila je da se vrata visokih peći zamijene čvršćim modelima, prenosi Tanjug. To se nije dogodilo sve do 2007. godine.

Krajem 1970-ih istraživači su otkrili da su u zraku oko visokih peći povišeni nivoi PAH (policiklični aromatični ugljovodonici), napominjući da su fabrike koksnog plina imale značajan utjecaj na količinu kancerogenih materija u životnoj sredini.

Veliki broj slučajeva raka

Pokrajina je razgovarala s Hoogovensom o provođenju naknadne studije koja bi uključivala mjerenja u samim fabrikama koksa, ali se to nije dogodilo zbog neslaganja oko troškova, objavio je portal NU, pozivajući se na arhivska dokumenta.

U njima ne piše tačno koliko su bile visoke emisije iz vrata pećnice koja su propuštala kancerogene materije.

“Znali smo da su PAH kancerogeni, u to nije bilo sumnje”, rekao je toksikolog Jacob de Boer sa Univerziteta Vrije za NU.

Smatra da se emisije PAH supstanci iz fabrike čelika mogu direktno povezati s relativno velikim brojem slučajeva raka u industrijskoj zoni IJmond, u pokrajini Sjeverna Nizozemska.

Izvor: Agencije