fbpx

Evropska unija traži od Grčke izmještanje migranata

Grcka migranti25

Atina se protivi premještanju na kopno, navodeći kao razlog nepostojanje slučajeva zaraze korona virusom u kampovima.

Evropska unija zatražila je od Grčke da izmjesti migrante koji su u najvećoj opasnosti da se zaraze korona virusom u pretrpanim kampovima na svojim mediteranskim otocima, izjavila je visoka zvaničnica za migracije.

Komesarka za unutrašnje poslove Ylva Johansson rekla je za Reuters da se Atina usprotivila premještanju migranata na grčko kopno, navodeći kao razlog nepostojanje slučajeva zaraze korona virusom u kampovima dok se bolest širi u drugim dijelovima Grčke.

Budući da je veliki dio Evrope zatvoren u okviru mjera za suzbijanje širenja virusa, Johansson je kazala da će se stariji, bolesni i drugi koji su u najvećoj opasnosti od zaraze moći premjestiti u druga područja grčkih otoka, prenosi Fena.

"Radimo zajedno s grčkom Vladom i grčkim službama kako bi dogovorili plan za hitne slučajeve i što više smanjili rizik na pretrpanim potencijalnim žarištima na otocima", rekla je Johansson u telefonskom razgovoru.

"To bi moglo uključiti premještanje najugroženijih pojedinaca iz pretrpanih kampova u druga područja na otocima", dodala je, prenosi Fena.

Situacija u kampovima je "užasavajuća" i u najboljim vremenima.

Kampovi su napravljeni s kapacitetom da se smjesti nekoliko hiljada ljudi, ali Evropska komisija navodi da u njima živi oko 42.000 osoba.
Agencije