fbpx

Rast cijena žitarica na evropskom tržištu zbog loših prognoza žetve

Rast cijena žitarica na evropskom tržištu zbog loših prognoza žetve

Foto: Google

Prema analitičarima, na evropskom tržištu žitarica događa se nešto neobično - "stari" kukuruz i pšenica dobivaju na važnosti.

Kako prenosi portal "Agroinfonet", na ovakvu situaciju vjerovatno utječu prognoze slabije žetve ovoga ljeta. Kukuruz također dobiva značajnu podršku smanjenih očekivanja proizvodnje u Americi i Brazilu. Ponuda za kukuruz u novembru ove godine, nakon jesenske berbe, iznosi 198 eura po toni.

Američko ministarstvo poljoprivrede, čiji su izvještaj s nestrpljenjem iščekivale berze, objavilo je da se u nadolazećoj sjetvi očekuje smanjenje površina pod kukuruzom za oko pet posto. Ova vijest automatski je izazvala rast cijena kukuruza na berzama. Pretpostavka je da će se manje sijati zbog obilnog prošlogodišnjeg roda.

– Analitičari, međutim, upozoravaju da postoji mogućnost promjene procjene sjetve. Aktualni rast cijene kukuruza na berzi mogao bi potaknuti neke poljoprivrednike da zasiju više kukuruza nego što su planirali - piše portal i napominje da će junski izvještaj biti odlučujući za realnu ocjenu budućeg jesenskog uroda.

Najnoviji razvoj događaja otvara mogućnost poskupljenja žitarica, no posao evropskih poljoprivrednika opet bi mogao uništiti uvoz iz Ukrajine.

Kako se navodi, Španija uvozi velike količine stočne pšenice, a za dva mjeseca 2024. godine ukupan uvoz pšenice u Evropsku uniju iz Ukrajine iznosio je četiri miliona tona, dok je prošle sezone u istom periodu bio tri miliona tona. Italija je također uvezla velike količine durum pšenice iz Rusije. Neslužbeno se spominje da je od januara do novembra 2023. godine ušlo oko 400.000 tona, prenosi SEEbiz.

U istom periodu 2022. te su količine bile znatno manje, tek oko 32.000 tona. Zbog toga su, kako se navodi, najavljene carine na žitarice, od 95 eura po toni, umirile domaće poljoprivrednike jer su dovedeni u tešku situaciju, ali i u dilemu hoće li uopće sijati durum pšenicu, koja je velika značaj za proizvođače tjestenine u Italiji.