fbpx

Cijene u septembru veće za 0,6 odsto, godišnja inflacija 4,1 odsto

Cijene u septembru veće za 0,6 odsto, godišnja inflacija 4,1 odsto

Foto: Impuls

Cijene proizvoda i usluga za ličnu potrošnju u Bosni i Hercegovini mjerene indeksom potrošačkih cijena u septembru su u prosjeku bile veće za 0,6 odsto u odnosu na prethodni mjesec, dok je godišnja inflacija iznosila 4,1 odsto, saopštila je Agencija za statistiku BiH.

Alkoholna pića i duvan u septembru su u prosjeku bili skuplji za 0,2 odsto u odnosu na avgust, odjeća i obuća za 2,9 odsto, stanovanje i režijski troškovi za 0,5 odsto, namještaj i aparati za domaćinstvo za 0,6 odsto, a zdravstvo za 0,3 odsto.

Prevoz je u prosjeku poskupio za 2,4 odsto, komunikacije za 1,1 odsto, rekreacija i kultura za 0,2 odsto, obrazovanje za jedan odsto, restorani i hoteli za 0,2 odsto, a ostala dobra i usluge za 0,2 odsto.

U BiH nivo cijena u septembru u odnosu na isti mjesec prošle godine bio je veći za 4,1 odsto.

Hrana i bezalkoholna pića u prosjeku su bili skuplji za 6,3 odsto, alkoholna pića i duvan za 4,7 odsto, stanovanje i režijski troškovi za 5,1 odsto, namještaj, aparati za domaćinstvo i redovno održavanje kuće za 8,5 odsto.

U septembru u odnosu na isti mjesec lani, zdravstvo je u prosjeku bilo skuplje za 3,4 odsto, komunikacije za 2,3 odsto, rekreacija i kultura za 6,2 odsto, obrazovanje za 2,8 odsto, restorani i hoteli za 6,9 odsto, a ostala dobra i usluge za 9,1 odsto.

Prosječan pad cijena zabilježili su odjeća i obuća za 7,2 odsto, te prevoz za 4,2 odsto.