fbpx

Dramatičan izvještaj o piralenu u Incelu, predstavnici Grada Banjaluka organizuju hitnu konferenciju

Incel Gerila

Na pojedinim lokacijama unutar Poslovne zone Incel pronađene količine piralena su skoro 140.000 puta veće od dozvoljenog, navodi se u istraživanju češke firme Dekonta.

Izvještaj je prije nekog vremena prezentovan u uskom krugu osoba u Gradskoj upravi u Banjaluci, a prema informacijama portala Gerila, osim zvaničnika gradske vlasti, bili su prisutni i predstavnici Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstva i ekologiju, koji su ostali zapanjeni izvještajem.

Uzorkovanje zemljišta je urađeno na 590 lokacija koje se nalaze u krugu Incela, gdje je locirano sedam, kako su naveli, „žarišnih tačaka“.

Najveće količine piralena nađene su u krugu kompanije Lukić invest, a gdje je bila stara elektrana. U izvještaju Dekonte se navodi da je na jednoj lokaciji u pomenutom krugu pronađeno oko 2800 mg/kg piralena. O kojoj količini je riječ najbolje govori podatak da je zakonski dozvoljena količina samo 0,02 miligrama, dok se na jedan miligram radi remedijacija zemljišta..

Isto tako, velike količine piralena su pronađene u krugu firme BC metal, dijelu Poslovne zone gdje je bio pogon Elektrolize, Poslovne zone Sjever, Celexa, Top Metala i Univerzuma.

U zemljištu kompanije Univerzum na jednoj lokaciji pronađeno je 113 mg/kg piralena, a u Celeksu na jednoj lokaciji 72,8 mg/kg.

Koliko je dramatičan izvještaj, pokazuje i informacija da je Gradska uprava zakazala hitnu konferenciju na ovu temu.

U izvještaju Dekonte, koja je zemljište i građevinski otpad uzorkovala u više navrata, izrađen je i plan remedijacije i rekultivacije zemljišta.

Da bi se piralen uklonio potrebno je izvesti i uništiti više od 4.890 kubnih metara zemlje, kao i građevinskog otpada, što znači, oko 500 kamiona. Ovo zemljište bi trebalo da bude prevezeno do spalionice u jednoj od evropskih zemalja.

Najveći dio kontaminiranog zemljišta koje treba biti uništeno je u krugu forme Lukić invest. Riječ je o 4280 kubnih metara, što predstavlja oko 90% zagađenog zemljišta, te treba dovesti nove količine zemlje u cilju asanacije terena.

Kompletan posao će koštati 16,5 miliona maraka i trebalo bi da traje oko 15 mjeseci, pod uslovom da radovi počnu istovremeno na svim lokacijama.

Najveći dio novca, oko 12 miliona maraka trebao bi da bude utrošen za odvoženje i uništavanje zemlje.

Stručnjaci iz Dekonte su radili i procjenu zdravstvenog rizika, gdje je navedeno da posjetioci Incela nisu u momentalnom riziku, dok je u firmama gdje je evidentirana visoka koncentracija piralena evidentiran neprihvatljivi kancerogeni rizik.

Podsjećamo, u požaru koji je izbio 9.marta 2019.godine planulo je otrovno ulje piralen, a koje se koristilo umjesto transformatorskog ulja.

Ogromne količine ulja su iscurile u zemlju, a zbog ove ekološke katastrofe sprovodi se istraga, u okviru koje je saslušana bivša stečajna upravnica preduzeća „Energetika d.o.o u stečaju“ , kao i veći broj osoba koje rade na prostoru koje je nekad pripadalo nekad najvećoj fabroci u Banjaluci, Incelu.

Kako se navodi, predstavnici firme “Energetika d.o.o” u stečaju su zanemarili informacije o postojanju otrovnog ulja piralen u transformatorima u staroj “Energani” kojom su upravljali, a koje su utvrđene vještačenjem, pa je “Energanu” prodalo drugim pravnim licima iako je bilo obavezno da uništi opasno ulje.

Prema informacijama Gerile, o prisustvu piralena na području Incela bilo je upoznato i Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

gerila.info