fbpx

Drama kod Foče: Nadljudska borba da se NP "Sutjeska" otrgne od vatre

Drama kod Foče: Nadljudska borba da se NP "Sutjeska" otrgne od vatre

Foto: RTRS

U Republici Srpskoj se vatrogasci danas bore sa nekoliko većih požara, a najdramatičnija situacija je u Nacionalnom parku "Sutjeska" na širem području Gornjih bara.

Kakva drama vlada u NP "Sutjeska", najbolje svjedoče informacije o tome koliko se ljudi i mehanizacije uhvatilo u koštac sa vatrenom stihijom, koja traje danima.

"Tu su helikopteri Helikopterskog servisa Republike Srpske, MUP-a Srpske, Oružanih snaga BiH. Na lokalitetu Velika sinjevica su i timovi Republičke uprave civilne zaštite, teritorijalnih vatrogasnih jedinica iz Foče i Gacka, pripadnici Šumskog gazdinstva 'Maglić' iz Foče, radnici NP 'Sutjeska'", naveli su iz Republičke uprave civilne zaštite.

Načelnik opštine Foča Milan Vukadinović istakao je da Helikopterski servis Srpske i jedinice koje su angažovane na gašenju požara tri dana uz nadljudske napore pokušavaju da obuzdaju vatru, ali da je evidentno da sa tom nosivosti vedara to ne mogu uspjeti ni Helikopterski servis, ni Oružane snage (OS).

"Ponovo apelujem da ostavimo politiku, situacija je alarmantna, i da se odobre svi raspoloživi resursi", rekao je Vukadinović.

Direktor Nacionalnog parka Zoran Čančar potvrdio je da su na terenu i helikopteri, ali...

"Teško da mogu obuzdati vatrenu stihiju jer vjetar i dalje duva i širi požar. Nije važno odakle su helikopteri, samo da ugasimo vatru. Zaista ne razumijem da se u ovim okolnostima neko bavi politikom, usmjesto da hitno reaguje i odobri polijetanje helikoptera MUP-a Srbije koji bi pomogao u gašenju", rekao je Čančar.

Posebno zabrinjavaju prognoze za naredne dane, uz temperature do 42 stepena.

"Ta vrelina i najavljeni vjetar samo su faktor više rizika za pojavu i intenziviranje požara na otvorenom prostoru", naveli su iz Republičke uprave civilne zaštite.

Republička uprava civilne zaštite Republike Srpske ponovila je apel institucijama BiH da dozvole dolet prijeko potrebnog helikoptera za gašenje požara iz Srbije.

Međutim, juče je ministar odbrane BiH Zukan Helez rekao da neće odobriti upotrebu helikoptera MUP-a Srbije za gašenje požara na teritoriji BiH jer su, kako kaže, Oružane snage BiH sposobne i spremne da gase požare u BiH.

S druge strane, Bojan Vipotnik, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske, ocjenjuje da nije vrijeme za raspirivanje političkih požara.

"Beskrajno sam zahvalan Helikopterskom servisu Republike Srpske, MUP-u Republike Srpske, pripadnicima vatrogasnih jedinica, kao i pripadnicima Oružanih snaga BiH koji su se pridružili nadljudskim naporima da se požar u blizini Nacionalnog parka 'Sutjeska' stavi pod kontrolu", rekao je Vipotnik.

On je još jednom pozvao kolege u Sarajevu da bez odlaganja dopuste angažman helikoptera iz Srbije ili bilo koje druge zemlje u regionu koja je spremna da pomogne da se požar ugasi.

"U vrijeme kad stvarni požari bukte, nije vrijeme za raspirivanje političkih požara", poručio je Vipotnik u izjavi za Srnu.

Reagovao je i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, koji je izjavio da sarajevski političari vode politiku "da komšiji crkne krava pa neka ni moje dijete nema mlijeka".

"Oni plamenu prepuštaju i naše međusobne odnose, a ne samo teritorije Republike Srpske. Tolika srbofobija, neodgovornost i činjenično utvrđeno uživanje što sve više teritorije Republike Srpske gori nije spojiva ni sa zdravom pameću ni sa bilo kakvom politikom", istakao je Stevandić.

Prethodno je direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić rekao da se požar u NP "Sutjeska" kod Foče proširio tokom noći između nedjelje i ponedjeljka, te apelovao da se odobri dolazak helikoptera iz Srbije bez čije pomoći požar neće biti stavljen pod kontrolu.

Oglasili su se danas i iz Ministarstva odbrane (MO) BiH, odakle su naveli da je njihov helikopter, od ranih jutarnjih sati, angažovan na gašenju požara na lokalitetu Tjentišta, koji već nekoliko dana prijeti NP "Sutjeska", zahvatajući stoljetnu crnogoričnu šumu.

"Do popodneva su izbačene 22.000 litre vode, a aktivnosti se nastavljaju danas i sutra, kada se uključuje i drugi helikopter OS BiH", rekli su iz MO BiH.

I kod Bileće su danas aktivna dva odvojena požara, a takođe je u pitanju nepristupačan teren.

"Ne možemo gasiti ove požare dok ne dođe helikopter iz Srbije, jer nam je prioritet Nacionali park 'Sutjeska'", istakao je Kusturić i dodao da je i na teritoriji opštine Gacko izbio manji požar, te da je takođe teren nepristupačan.

Nezavisne