fbpx

Đokić: Azerbejdžan je zainteresovan za Rafineriju Brod

Đokić: Azerbejdžan je zainteresovan za Rafineriju Brod

Foto: BN

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da je Azerbejdžan pokazao određeni interes za saradnju u vezi sa Rafinerijom nafte u Brodu.


"Ako se to i desi, oni će tu saradnju razvijati sa kompanijom "Zarubežnjeft" i njihovom ćerkom firmom "Optima Grupom" ovdje u Banjaluci. Obaviješteni smo da su oni trenutno u toj prvoj fazi interesovanja za ovaj projekat, te analiziraju i ocjenjuju projekat", rekao je Đokić.

Đokić je rekao da će zajedno sa predsjednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem u naredna tri dana boraviti u posjeti Moskvi, te da je moguće da će i o ovoj temi imati određene sastanke.

On je naveo da je Republika Srpska zainteresovana da se aktivira proizvodnja i prerada nafte u Rafineriji Brod.

"U ovom trenutku kompanija "Zarubežnjeft" nije našla ekonomski interes, jer je ukupan promet koji je Rafinerija imala kada je aktivno radila bio mali, te je poslovala sa gubitkom duže godina.

Rafinerija u Brodu je imala proizvodnju između 750.000 do 900.000 tona na godišnjem nivou.

Imajući u vidu ukupna kretanja na tržištu tečnih energenata, distribudeti i trgovci energenata, velike kompanije koje su ranije imale ili još uvijek imaju rafinerije, svoju proizvodnju su drastično smanjile. Kada bi radila samo rafinerija u Srbiji, ona bi bila dovoljna da snadbijeva kompletno tržište bivše Jugoslavije", pojasnio je Đokić.

BN