fbpx

Dodikova cirkuska predstava i mrtvo slovo na papiru: Banja Luka poštuje državne propise

Dodikova cirkuska predstava i mrtvo slovo na papiru: Banja Luka poštuje državne propise

Foto: Oslobođenje

Sud u Banjoj Luci ispoštovao je odluku Ustavnog suda i oslobodio imama optuženog za vrijeđanje RS-a

Okružni sud u Banjoj Luci oslobodio je imama Muharema Štulanovića iz Bihaća optužbi “za povredu ugleda i časti Republike Srpske i njenih naroda”. Štulanović je optužnicom terećen da je u januaru prošle godine, tokom vjerskog obreda u kompleksu Islamsko-pedagoškog fakulteta u Bihaću, gdje predaje kao profesor, ovaj entitet nazvao “genocidnom tvorevinom”.

NACIONALNA SRAMOTA
U obrazloženju presude sudija Siniša Marković pozvao se na odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koji je, polovinom januara 2024, proglasio neustavnim to djelo u Krivičnom zakoniku Republike Srpske iako je prethodno krajem juna prošle godine, NSRS je usvojio Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, a predsjednik ovog bh. entiteta Milorad Dodik poručio je da će sudovi u RS-u koji budu primjenjivali odluke Ustavnog suda BiH ostati bez finansiranja i biti ukinuti.

- Očigledno je u ovoj situaciji Sud pokazao da poštuje državne propise, a ne nešto što je sasvim nezakonito i što je na kraju poništeno od Ustavnog suda BiH. Mislim treba prosto ohrabriti ovakve primjere i učiniti da reforma pravosuđa još više učvrsti nezavisnost pravosuđa i da ga zaštiti od neviđenog političkog pritiska kojem svjedočimo, naročito u RS-u, kaže Kasim Trnka, profesor ustavnog prava. Ne krije da ga je ova vijest iznenadila.

- Ovaj primjer pokazuje da ipak ima čestitih ljudi koji su profesionalci i koji drže do vladavine prava. Ako je to jedna lasta koja najavljuje proljeće, to je sigurno dobar znak za ovu situaciju. Očigledno je u ovoj situaciji Sud pokazao da poštuje državne propise, a ne nešto što je sasvim nezakonito i što je na kraju poništeno od Ustavnog suda BiH, kaže Trnka.

Trnka ističe kako, nažalost, ni u Federaciji pravosuđe nije oslobođeno od političkih pritisaka

Odluku Okružnog suda u Banjoj Luci komentarisao je i Milanko Mihajilica, poslanik PDP-a u NSRS-u, ističući da je ovo najkonkretniji dokaz da sudovi u RS-u primjenjuju odluke Ustavnog suda BiH. Naglasio je da je Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH bila je još jedna Dodikova cirkuska predstava i mrtvo slovo na papiru.

Osim ličnog dostojanstva, za razliku od SNSD-a, mi čuvamo i dostojanstvo institucija Republike Srpske, kaže Mihajilica

- Koliku je sprdnju napravio i od NSRS-a i od svojih poslanika koji slijepo prate njegove trenutne hirove, govori i činjenica i da je sam Dodik podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH, čije odluke Republika Srpska ne priznaje. I neka nas više niko ne pita zašto u nekim slučajevima ne glasamo za zakone koje predstavljaju kao nacionalna pitanja. Ne glasamo, jer od toga dobijemo samo nacionalnu sramotu. Ne glasamo, jer osim ličnog dostojanstva, za razliku od SNSD-a, tako čuvamo i dostojanstvo institucija Republike Srpske koje oni gaze li gaze, rekao je Mihajilica te dodao kako "krupne riječi izgovorene za govornicom NSRS-a i u javnosti padaju u vodu, a dezorijentisani Dodik sad vjerovatno smišlja nove prevare, da bi se o tome pričalo, a ne o njegovim podmetanjima i prevarama".

Predsjednik NSRS-a Nenad Stevandić smatra da posljednja presuda “traži ozbiljne konsultacije i razjašnjenja”.

Poslanik Liste za pravdu i red u NSRS-u Đorđe Vučinić ističe da je u više navrata upozoravao da će Zakon o nepoštovanju odluka Ustavnog suda BiH biti ništa drugo nego instrument dnevne politike, kojim će SNSD i Milorad Dodik ponovo pokušati zamajavati birače i one najnaivnije, koji zaista vjeruju u kvazipatriotsku politiku te stranke i njenog predsjednika.

RASTU STANDARDI
Reakcije opozicionih stranaka u RS-u profesor Trnka smatra vrlo pozitivnim porukama i dodaje da je to “na kraju primjer da se postepeno, ali sigurno, urušava diktatura Milorada Dodika”.

- Ako bude prilike, a ja se nadam da će se to desiti, da otpočnemo pregovore s Evropskom unijom, tada će se polako početi naš ustavnopravni sistem prilagođavati savremenim demokratskim standardima, a u tom slučaju je sve manje prostora za diktatorske poteze kakve je učinio Dodik, zaključuje Trnka.

Oslobođenje