fbpx

Dinosaurus od ćumura u Sarajevu, šta nam poručuje?

dino sa

Globalna kampanja „Neka izumiranje ne bude vaš izbor“ koju realizira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), kako bi skrenuli pažnju na konkretne akcije u borbi protiv klimatskih promjena i kretanju ka inkluzivnom, zelenom oporavku, predstavljena je juče u Sarajevu, a uoči konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama u Glasgowu od 31. oktobra do 12. novembra. 

UNDP je izradio i kratki film u sklopu kampanje, a na platou ispred Historijskog muzeja BiH juče je otkrivena i skulptura dinosaurusa izrađena povodom UNDP globalne kampanje.

Rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera je kazala da danas UNDP pokreće kampanju „Ne biraj izumiranje“ u cijelom svijetu.

- Ponosni smo što predstavljamo ovu kampanju i u Sarajevu sa Historijskim muzejom. Glavna poruka kampanje je da, dok je čitava vrsta u prošlosti, dinosaurusi, nestala sa Zemlje zbog kataklizme - mi, ljudi, imamo izbor da zaustavimo takve kataklizme kao što je klimatska kriza - navela je Nedera.

Istaknula je da ubrzanje klimatskih promjena predstavlja najveću egzistencijalnu prijetnju čovječanstvu ikada poznatu.

- Moramo donositi odluke za budućnost naše djece. Ne smijemo izabrati izumiranje - poručila je Nedera.

Napomenula je da je kampanja pokrenuta neposredno prije početka konferencije u Glasgowu gdje su vlade cijelog svijeta pozvane da donesu zajedničke odluke o smanjenju emisija ugljika i borbi protiv klimatskih promjena.

- Ova kampanja će biti nastavljena godinu dana, a za UNDP će biti dio našeg kontinuiranog prioriteta da se fokusiramo na klimatske akcije i u Bosni i Hercegovini. Uspjet ćemo ako radimo zajedno - poručila je Nedera.

Direktorica Historijskog muzeja BiH Elma Hašimbegović je izrazila zadovoljstvo što je ovaj muzej mjesto odakle kreće globalna kampanja koju pokreće UNDP.

- Svjesni smo da možemo možda skrenuti pažnju koliko je zagađenje zraka u gradu u kom živimo, u državi u kojoj živimo i da svako na svojoj koži osjeti šta znače i klimatske promjene i zagađenje - kazala je Hašimbegović.

Dodala je da je ovo jedna od poruka kojom se obraćaju građanima BiH, pokušavajući zajednicu uključiti u promišljanja o boljoj budućnosti njih samih.

U ime umjetnika koji su izradili skulpturu dinosaurusa Frenkija obratila se Hanna Dujmović koja je kazala da je materijal kojim je rađena skulptura ugalj, upravo kako bi se poslala poruka „Neka izumiranje ne bude vaš izbor“.

Izrazila je nadu da će ubuduće biti još ovakvih projekata gdje će kroz umjetnost moći da podignu svijest našeg društva.

Jedna od pobjednica klimatskih debata za mlade, koja će učestvovati na konferenciji o klimatskim promjenama u Glasgowu, na događaju posvećenom mladima, Armela Mehdin je podsjetila na izreku 'budućnost ostaje na mladima', dodajući da je teret na ramenima mladih sada veći nego ikada.

- Nije samo da se mi brinemo o svojoj budućnosti i budućnosti narednih generacija, već mi ako nešto ne poduzmemo nećemo imati budućnost o kojoj treba da brinemo - istaknula je ona.

(Fena)