fbpx

Deponija Uborak: Umjesto zatvaranja, odobreno širenje

Deponija Uborak: Umjesto zatvaranja, odobreno širenje

Deponija Uborak kod Mostara je višedecenijski problem. Prema odluci Federalnog ministarstva za okoliš i turizam, trebalo je da bude zatvorena ove godine. Umjesto zatvaranja, odobren je projekat proširenja.

Za lokalitet na kojem se planira novo proširenje deponije ponovo je urađena studija uticaja na okoliš, govore mještani naselja Donji Vrapčići, koje se nalazi odmah do deponije. Smatraju da je nova studija neopravdana, jer, dodaju, 2021. godine urađena je studija u kojoj stoji da deponija ne garantuje sigurnost po ljude.

"Оvdje postoje mladi ljudi koji su se prije 30 godina počeli baviti poljoprivredom, stočarstvom, biznisom, međutim, u ovome trenutku samo proširenje ove deponije uticaće na njihov život", rekao je Ethem Čustović, stanovnik naselja Donji Vrapčići.

"Nije njima bitno za živote naše i naše djece, samo raseljavanje, i svakako se ovako raseljava", rekao je Husnija Greljo, stanovnik naselja Donji Vrapčići.

Nasuf Šarotić, stanovnik naselja Donji Vrapčići ističe da je ugroženo kompletno stanovništvo.

"Ugrožen je i Grad Mostar, ugroženi su i Metkovići. Oni mogu pričati, vidjeli ste vi ove procjedne vode", kazao je on.

Deponija Uborak svojevrsna je ekološka katastrofa jer, pored toga što oko deponije živi oko 10.000 stanovnika, Mostar je udaljen samo 5 kilometara zračne linije, a rijeka Neretva nešto više od kilometra. Ono što je posebno strašno je da potok Sušica protiče pored same deponije i direktno, bez ikakvih preščišćavanja, slijeva se u rijeku Neretvu koju ozbiljno zagađuje.

"Kada uzmete u obzir da se ovo stanovništvo uglavnom bavi poljoprivredom i to vodu crpi putem bušotina, tu zagađenu vodu teškim metalima iscrpava, zalijeva svoje biljke i truje sebe", rekao je Omer Hujdur, član Udruge "Jer nas se tiče".

Direktor deponije Uborak pak tvrdi da na prostoru deponije i oko deponije licencirana firma redovno vrši analize tla i do sada, naglašava, nije zabilježeno nikakvo trovanje tla.

"Sve vode koje dospiju na deponiju na otpad koji se dovozi, miješani komunalni otpad, i oborinske vode koje dođu na deponiju, sistemom vodonepropusnih folija i kanala dovode se do lagune. Laguna je prostor koji je izgrađen sa vodonepropusnim folijama, ona ne propušta te vode u okolinu", kazao je Mirhad Grebović, Javno poduzeće "Deponija".

Iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma kazali su da razumiju zabrinutost lokalnog stanovništva. Da bi se Uborak zatvorio, istaknuli su, mora se pronaći neka druga lokacija, a tu se najviše pita Grad Mostar.

">
 
 Izvor: BHRT