fbpx

Danas je počela jesen

Danas je počela jesen

Foto: Impuls

Danas je prvi dan jeseni. Jesen je ove godine nastupila jutros u 8:50 sati i trajaće do 22. decembra do 4:27 sati.

Sunce je jutros u ravni Zemljinog ekvatora, odnosno prelazi sa sjeverne na južnu hemisferu, tako da u isto vrijeme za stanovnike južne Zemljine hemisfere počinje proljeće.

Ovo je jedan od dva dana u godini kad su dan i noć jednako dugi širem Zemlje. Drugi takav je prvi dan proljeća.

Detaljno, dan i noć zapravo nisu savršeno jednaki tokom jesenskog ekvinocija. To je zato što se ekvinocijem smatra dan u kojem središte sunca zađe tačno 12 sati nakon što je izašlo, dok se dan mjeri drugačije, odnosno od trenutka kad vrh sunca izađe do trenutka kad zadnji njegov komadić zađe.

Jesen je jedno od godišnjih doba, koje po konvenciji na sjevernoj Zemljinoj polulopti traje dio septembra, cijeli oktobar, novembar i dio decembra.

Neke kulture smatraju jesenju ravnodnevicu „sredinom jeseni“, dok druge sa dužim temperaturnim kašnjenjem tretiraju ravnodnevicu kao početak jeseni. Na engleskom govornom području, jesen je tradicionalno počinjala Lamas danom i završavala se oko Noći vještica, približne sredine između ljeta, jesenje ravnodnevice i sredine zime.

Danas će u našoj zemlji preovladavati pretežno oblačno vrijeme sa kišom, jačim pljuskovima i grmljavinom. Širom zemlje se očekuju intenzivnije padavine, što može uzrokovati pojavu bujica i urbanih poplava. Vjetar slab do umjeren, povremeno sa jakim udarima, u sjevernim područjima Bosne sjeverni i sjeverozapadni, a u ostatku zemlje južni i jugoistočni. Dnevna temperatura od 19 do 25, na jugu i sjeveroistoku zemlje do 29 stepeni.

U nedjelju se očekuje nagli pad temperatura, u nekim dijelovima zemlje čak za više od 10 stepeni.

Zabilježite ove datume

Ovo su neki od datuma tokom jeseni koji su vrijedni pažnje

  • 29. oktobra se mijenja vrijeme na našim časovnicima. Evropski parlament i Кomisija žele da ukinu ove promjene koje se dešavaju dva puta godišnje, ali trenutno nije donijeta konačna odluka.
  • Pomračenje Sunca: 14. oktobar. Mjesec će se poravnati između Sunca i Zemlje, što će uglavnom biti primjetno u Americi.
  • Pomračenje Mjeseca: 28. oktobar. Djelimično pomračenje, vidljivo u istočnoj Americi, Evropi, Africi, Aziji i Australiji. 
  • Кiša meteora: Drakonidi, čiji maksimum se očekuje oko 8. oktobra.
  • Кiša meteora: Orionidi, čiji maksimum se očekuje oko 21. oktobra.
  • Кiša meteora: Leonidi, čiji maksimum se očekuje oko 17. novembra.
  • Кiša meteora: Geminidi, čiji maksimum se očekuje oko 14. decembra.
  • Pun mjesec - ukoliko to vremenske prilike budu dozvoljavale - dešavaće se 29. septembra, 28. oktobra i 27. novembra.