fbpx

Da li će Arselor Mital Integralnom okolinskom dozvolom zaštititi životnu sredinu građana Zenice

ArcelorMittal BHRT

Izdavanje okolinskih dozvola kompanijama koje su u javnosti često okarakterisane kao zagađivači, godinama izaziva negodovanje javnosti.

Isti slučaj je i sa kompanijom Arselor Mital. Kako bi građani bili upoznati sa procesom izdavanja nove okolinske dozvole ovom gigantu u proizvodnji čelika, po novom zakonu koji je već na snazi, ali i doprinijeli da se ekološko stanje u Zenici poboljša u gradskoj vijećnici, održana je javna rasprava u organizaciji Eko foruma. Iako kompanija Arselor Mital nije prisustvovala raspravi, nekoliko dana prije, slučajno ili ne, medijima su prezentovali realizovana, ali i planirana ulaganja upravo u ekologiju. Cilj: Javnosti dokazati da ovaj put Integralnom okolinskom dozvolom će zaista zaštititi životnu sredinu građana Zenice.

Predstavnici Eko foruma Zenica organizirali su javnu raspravu o zahtjevu Arcelor Mitala za novu okolinsku dozvolu. Iako je zahtjev ove kompanije, koja je godinama na glasu kao dežurni krivac za loš zrak, za novu dozvolu podnesen još u februaru prošle godine, a nedugo zatim i dopunjen, ekolozi ističu, ima prostora i potrebe za izmjene.

Samir Lemeš, Eko forum Zenica

"Nama ovo treba da formulišemo naše primjedbe i zahtjeve prema ministarstvu, kako bi nova dozvola bila bolja nego prošla.

Dragan Šulović, ekološki aktivist

"To su neke mjere koje istovremneo utiču i na poboljšanje finansijog poslovanje,a li i na kvalitetnije stanje okoliša, zraka vode tla."

Arselor Mital čiji predstavnici nisu došli na javnu raspravu, prije nekoliko dana su govorili upravo o tome. Generalni direktor Arselor Mitala prezentirao je medijima realizirana, ali i planirana ulaganja više od 100 miliona eura. Obećali su i da će novom Integralnom okolišnom dozvolom zaista spriječiti zagađenje životne sredine Zeničana.

Nikhil Mehta, glavni ravnatelj Arselor Mitala Zenica

"Vezano za investicije ali održimo našu riječ. I ovo jasno pokazuje da je bilo 40 mjera koje smo trebali da odradimo po okolinskoj dozvoli, mi smo završili 33, što znači da smo 80 posto ispunili. Dva nisu uopšte potrebna. Samo još pet ostaje."

S tvrdnjom generalnog direktora Arcelor Mittala, da su emisije azotnih i sumpornih oksida u okvirima ekoloških normi, te da su sporne samo emisije prašine, ne slažu se u resornom federalnom ministarstvu.

prof. dr. Šefket Goletić, član stručne komisije Federalnog ministarstva okoliša i turizma

"Ja imam izvještaj zadnji izvještaj, zadnju verziju, izvještaja u kojem konstatujem da to nije tačno. Nema pokazatelja o tome, nema pokazatelja da su sveli svoje emisije u dzvoljenje okvire. Nema pokazatelja niti da su vršili vrednovanje usklađenosti sa najbolje raspoloživim tehnikama, nema ni društvene odgovornsoti po ovom osnovu, i ako čujemo da je ima."

Ipak svi su složni, zahtjev za mjerenje parametara upravo u okruženju na pogonu Koksara, iako kasni 10 godina, korak je naprijed. Toplana, najskuplji projekat, Zeničane još grije samo sa 70 posto kapaciteta. Uz gašenje starih kotlova, nedvojebno je, ekološki će poboljšati situaciju u gradu koji je decenijama nerijetko u samom vrhu ljestvice najzagađenijih.

BHRT