fbpx

Četiri istaknute Iračanke ubijene

iracanke

Foto: Tara Fares, Souad Al-Ali Rasha, Hassan i Dr Rafif Yasiri

Unutar mjesec dana ubijene su četiri uspješne Iračanke. Dvije od njih bile su vlasnice salona ljepote, jedna je bila manekenka, a jedna aktivistkinja za ljudska prava. Mnogi Iračani vjeruju kako je riječ o pokušajima ušutkavanja žena koje odbijaju živjeti u skladu s tradicionalnim rodnim ulogama.

Rasha Al Hassan bila je vlasnica jednog salona ljepote, a ubijena je u rujnu ove godine. Premda njezin suprug nije sklon vjerovati da je ubijena, ipak ističe kako mu je Rasha preko poruke sama rekla kako se boji da će biti ubijena budući da je Rafeef Al Yasiri, vlasnica konkurentskog salona ljepte, bila ubijena tek tjedan dana prije.

Nakon njih, ubijene su i manekenka i Instagram zvijezda Tara Fares, te aktivistkinja Suad Al-Ali.

Mnogi Iračani uvjereni su kako je ovo pokušaj obeshrabrivanja žena od istupanja u javnu sferu. U Iraku je žena tradicionalno domaćica, a njezina je uloga brinuti o djeci i suprugu. Nekoć popularna natjecanja ljepote prestala su se održavati zbog ekstremnih reakcija i straha samih natjecateljica.

Dalal Al-Rubei, iračka aktivistkinja za ženska prava, progovorila je o rastućem konzervativizmu u Iraku kroz primjer nošenja vela. Njegovo nošenje je nekoć doista bio izbor, no danas ga je dozvoljeno skinuti jedino u društvu kojeg čine isključivo žene. Istaknula je i kako smatra da je američko djelovanje u Iraku konačno otvorilo vrata konzervativnim vjerskim skupinama, te da nije pomoglo demokraciji kojoj su se mnogi nadali. [K.D.] France24

VoxFeminae