fbpx

Čapljina: Tvornica "Lasta" otvara pogone

Lasta Capljina

Jedan od simbola Grada Čapljina na jugu Hercegovine, tvornica keksa i vafla "Lasta" poprimila je potpuno novi izgled. Građevinski radovi na tvornici u završnoj su fazi, kao i montaža najsuvremenijih strojeva za proizvodnju slatkiša. Prve poslastice na policama bi se mogle naći uskoro.

Čapljina bi uskoro trebala zamirisati svojim prepoznatljivim slatkim mirisom. Radovi na fabrici keksa i vafla Lasta privode se kraju, počela je i testna proizvodnja a sa radom bi fabrika trebala početi do kraja godine.

Riječ je o najkvalitetnijim strojevima na tržištu koji su nabavljeni iz Italije i Njemačke i Švicarske. Cilj je zadovoljiti visoke standarde prehrambene industrije i pružiti jedinstven i kvalitetan proizvod, poručuju iz ove fabrike.

MARIJA TOLIĆ, voditeljica instalacije strojeva

"Nešto smo već testirali, ali evo u narednom periodu počinjemo sa linisjkom probnom proizvodnjom. Znači da od početka, od doziranja, mješanja, pečenja, pakiranja, sve strojeve testiramo.

U novembru 2019. godine fabriku "Lasta" u stečaju je kupio Petar Ćorluka, vlasnik fabrike "Violeta" iz Gruda. U obnovu "Laste" uloženo oko 20 miliona KM. U recepture i postavljanje strojeva uključeni su stručnjaci iz inostranstva a cilj je samo jedan, dobiti što bolji i kvalitetniji proizvod.

PETAR ĆORLUKA, vlasnik fabrike "Lasta"

"To je najvažnije. Da to bude najbolji kvalitet, da je to i zdrava hrana i kvalitetna i da je to u skladu sa najvišim tehnološkim postignućima u svijetu".

 

Fabrika je obnovom poprimila veće gabarite, a planirano je da proizvodnja, laboratorij i uprava budu smješteni u istom pogonu. Prenamijeniti staru zgradu bio je zahtijevan posao.

MIJO BAKOVIĆ, voditelj gradilišta

"Upravo se nalazimo ispod nove konstrukcije koju smo napravili, to je najveći zahvat građevinski bio, sve je ovo nanovo rađeno, ova konstrukcija je nova, ovaj dio tamo fabrike je stari. Tako da je to najveća promjena koja se dogodila na Lasti. Sad ova fasada i zatvaranje objekta. to bi u ovom mjesecu trebalo biti gotovo. Popravljena je fasada, krov, podovi iznutra, zidovi iznutra, tako da u biti cijeli objekat je renoviran nanovo".

 

Obnovom fabrike otvorit će se i nova radna mjesta. Ćorluka ističe da će to zavisiti od tehnološkog procesa, ali i potražnje na tržištu. Većina radnika će, kaže on, biti zaposlena u distribuciji, prodaji, marketingu, dizajnu i razvoju.

PETAR ĆORLUKA, vlasnik fabrike "Lasta"

"U startu ne treba očekivati velik broj ljudi jer vjerovatno će se raditi samo jedna smjena, a onda kad bude i druga i treća trbaće i više ljudi. Sa Violetom smo počeli sa 20 ljudi, a danas zapošljavamo 1200. ljudi".

 

Planovi za "Lastu" su veliki, budući da im je želja lansirati proizvode i na inostrana tržišta ,ali i početi proizvodnju drugih kategorija hrane. Cilj je, zaključuje Ćorluka, svake godine izbacivati nove proizvode što bi u konačnici rezultiralo i zapošljavanjem novih ljudi.

BHRT