fbpx

Budimo humani i pomozimu Jasminu i njegovoj porodici

jasmin ferhatović1

Prije šest mjeseci Jasmin je otišao u bolnicu misleći da ima upalu pluća. Ispostavilo se da nije upala pluća, već karcinom

Jasmin Ferhatović je samohrani otac četvero djece. Ima 57 godina i živi u romskom naselju Straževac u Modriči.

Na njegovom licu se vide znakovi nimalo lakog života, a kako kaže, najteži period njegovog života počeo je nakon smrti supruge.

Supruga je umrla pre 7 godina kada je najmlađa ćerka imala samo tri mjeseca – govori Jasmin.

Da bi prehranio porodicu, Jasmin je sakupljao sekundarne sirovine. Kaže da su starija djeca bila prinuđena da prose dok nisu krenuli u školu. Nekako su uspjeli da sakupe nešto novca i naprave kuću sa dvije sobe u kojima danas žive. Njegova majka živi sa njima i nakon smrti Jasminove supruge, ona je odgajala najmlađu kćerku.

Prije šest mjeseci Jasmin je otišao u bolnicu misleći da ima upalu pluća. Ispostavilo se da nije upala pluća, već karcinom.

Doktori su mi rekli na poslednjoj kontroli da neću još dugo… Da se pripremim… A nisam spreman. Moja djeca nemaju šta da jedu. Ono što komšije i Centar za socijalni rad pošalju, od toga živimo – govori Jasmin pokazujući na jednu kutiju u kojoj gotovo da uopšte i nema hrane.

U posljednje vrijeme, ne može ni da hoda. Vezan je za krevet sve dok neko ne dođe da mu pomogne da ustane.

Kaže da je njegov najveći ponos njegova kćerka Ismeta. Krenula u prvi razred srednje škol. Nesretan je što nema da joj da novac za užinu, ili da joj priušti stvari da se ne razlikuje od druge djece. Međutim, Ismetu to ne sputava da ide u školu.

Sav novac koji dobiju od Centra za socijalni rad, ide na lijekove bez kojih Jasmin ne može.

Znam da neću ozdraviti, ali pokušavam radi njih biti pozitivan i ostati što duže uz njih. Radio sam dok sam mogao, a sada čekamo na tuđu milostinju. Najveća želja mi je djeci napraviti kupatilo pre nego što umrem da im olakšam život bar malo – govori Jasmin.

Da bi Jasminu i njegovoj porodici obezbjedili redovan obrok i malo pristojnij život potrebna je naša humanost. Ovoj porodici su potrebni hrana, higjenski proizvodi, obuća. odjeća, školskim pribor ili novac za liječenje i školovanje.

Ukoliko ste u mogućnosti i želte pomoći, pozovite na broj 065 438 704.

(portal-udar.net)