fbpx

Bitka za Kursk i "šamar" ukrajinske vojske nepripremljenim Rusima

Bitka za Kursk i "šamar" ukrajinske vojske nepripremljenim Rusima

Foto: AP

U Kurskoj oblasti se već treći dan vode žestoke borbe. Ukrajinska vojska je uhvatila rusku armiju potpuno nepripremljenu za napad na njenoj teritoriji, što je izazvalo ljutnju kod ruskih vojnih blogera, koji se ljutito pitaju zašto nisu bolje pripremljeni za ovakvu situaciju.

U međuvremenu, iz Kremlja stižu kontradiktorne informacije o tome šta se dešava na terenu, što je samo podgrijalo sugestije o haosu unutar vojnog vrha.

Tačne razmjere ukrajinskog napada nisu poznate, dok ruska strana tvrdi da je u potpunosti zaustavljeno napredovanje trupa.

U analizi Instituta za proučavanje rata (ISW) navodi se da su se ukrajinska oklopna vozila probila najmanje 12 kilometara u dubinu ruske teritorije - Kurske oblasti, koja se graniči sa sjevernom Ukrajinom.

Ruski zvaničnici tvrde da je Ukrajina poslala 1.000 vojnika u napad uz podršku 11 tenkova i 20 oklopnih borbenih vozila. Snimci koje su poslali ruski vojni blogeri sugerišu da su najmanje dvije ukrajinske brigade na terenu.

ISW je procijenio da su ukrajinske snage probile dvije ruske odbrambene linije. Ukrajina zvanično nije komentarisala operaciju, dok "Business Insider" nije mogao iz nezavisnih izvora da potvrdi ove navode.

Za to vrijeme iz Rusije stižu oprečni izvještaji o tome šta se dešava. Aleksej Smirnov je u srijedu proglasio situaciju pod kontrolom, nakon što je predsjednik Vladimir Putin sazvao hitan sastanak sa svojim šefovima sigurnosti.

- Izgleda da su Ukrajinci ponovo, posljednjih dana, iznenadili Rusiju i posmatrače na Zapadu svojom najnovijom operacijom - piše Majk Rajan (Mike Ryan), ratni analitičar i general-major u penziji, u analizi.

Primijetio je da su "Ukrajinci napali s visoko pokretnim, mehanizovanim snagama," koje su imale snažnu podršku PVO. Rusija je bila prinuđena da proglasi vanredno stanje u regionu. Počela je i evakuacija pograničnih gradova u regionu, naveli su državni mediji.
Ali jedna stanovnica Sudže, glavnog žarišta ukrajinskog napada, rekla je nezavisnom ruskom izdanju Meduza da je već pobjegla, nekoliko sati prije nego što je ponuđena bilo kakva evakuacija.

- U utorak u tri sata ujutro probudio nas je zvuk rakete - rekla je ona.

Izgleda i da je Kurska nuklearna elektrana bila slabo zaštićena, a Rusija je tek sa zakašnjenjem premjestila jedinice PVO u to područje, izvijestio je "Kiev Post".

Nekoliko ruskih vojnih blogera kritikovalo je Kremlj zbog onoga što vide kao neuspjeh da se vojska pripremi ili efikasno odgovori, navodi ISW.

Utjecajni prokremljovski kanal na Telegramu - Ribar napisao je u srijedu da je rusko vojno rukovodstvo u posljednja dva mjeseca pratilo ukrajinsko jačanje, ali da je učinilo malo toga da se pripremi za napad.

Rano u srijedu, predsjednik ruskog vijeća sigurnosti Dmitrij Medvedev napisao je u postu na Telegramu da je potrebno naučiti ozbiljne lekcije.

Avaz