fbpx

BiH dobija novi registar: Sve o činovnicima na jednom mjestu

20210530170758 664115

Savjet ministara BiH zadužio je Ministarstvo pravde BiH da zajedno sa Agencijom za državnu službu BiH predloži izmjene Zakona o državnoj službi u institucijama BiH na način da ova agencija vodi registar svih zaposlenih u javnom sektoru u Bosni i Hercegovini osim bezbjednosnih struktura.

Na ovaj način, odnosno ukoliko izmjene i dopune Zakona o državnoj službi u institucijama BiH dobiju podršku parlamenta BiH, Agencija će moći konačno uspostaviti registar o kojem se priča već godinama, a čiju uspostavu je ranije, između ostalih, kočila i Agencija za zaštitu ličnih podataka, pišu Nezavisne

"Konačno se nešto počelo dešavati po tom pitanju. Savjet ministara BiH po zaključku parlamenta BiH od prošle godine ima obavezu da omogući uspostavljanje tog registra i vjerujem da ćemo najdalje u naredna četiri mjeseca imati zakonsku osnovu za uspostavu registra svih zaposlenih osim profesionalnih vojnih lica, policijskih službenika i zaposlenih u Obavještajno bezbjednosnoj agenciji BiH", rekao je Neven Akšamija, direktor Agencije za državnu službu Bosne i Hercegovine. 

Inače, izrada registra zaposlenih je obaveza Bosne i Hercegovine već nekoliko godina. 

Na njegovoj izradi prvo su insistirali u Svjetskoj banci, a kasnije i iz Evropske unije s obzirom na to da gotovo sve zemlje u regionu to imaju i uredile su ga posebnim zakonom. 

Prvobitno razmišljanje u BiH je bilo da se ide u izradu novog i posebnog zakona o registru zaposlenih, međutim od toga se odustalo jer vrlo vjerovatno poseban zakon ne bio dobio podršku.

Kako su ranije objašnjavali stručnjaci, registar zaposlenih u javnoj upravi preduslov je za početak bilo kakve reforne javne uprave jer trenutne procjene o broju zaposlenih u institucijama BiH variraju. 

Dok jedni tvrde da je u institucijama BiH zaposleno više od 22.000 ljudi, drugi pak smatraju da je taj broj daleko manji i da se u posljednjih nekoliko godina smanjuje. 

Ono što je činjenica jeste da se na plate zaposlenih godišnje potroši gotovo 667 miliona KM, a što pokazuju i izvještaji o izvršenju budžeta. 

"Registar se može uspostaviti brzo, s tim da treba softverski nadograditi sistem koji već imamo, a koji je razvijen 2016. godine uz pomoć Njemačke agencije za međunarodnu pomoć i saradnju (GIZ). 

Taj sistem koji imamo dovoljan je i podrazumijeva samo državne službenike, ali s obzirom na to da će zakon ići u smjeru da vodimo registar i ostalih zaposlenih biće potrebna nadogradnja. Prema prvim procjenama, trebaće nam oko 200.000 KM, ali vjerujem da će se moći uraditi i za manje para", rekao je Akšamija. 

Kako je planirano, registar zaposlenih u institucijama BiH sadržavaće ime i prezime zaposlenog, radno mjesto na kojem je zaposlen, pol, nacionalnost, obrazovanje i godine starosti, a svi detalji o sadržaju registra moraće se urediti odlukom Savjeta ministara BiH i to tek nakon što se izmijeni Zakon o državnim službenicima u institucijama BiH.